Южна Корея за седми път начело на най-иновативните страни в света

САЩ и Китай са извън топ 10, а Германия отстъпи първото място и спадна на четвърто, показва Индексът за иновации на Bloomberg за 2021 г.

Икономика / Свят
3E news
3200
article picture alt description

Южна Корея си върна първото място, отнемайки го от Германия, която спадна на четвърто място, в Индекса на агенция Bloomberg за иновации (Bloomberg Innovation Index) за 2021 година. САЩ изпаднаха за пръв път от топ 10.

Второто и третото място заемат Сингапур и Швейцария, а седем от 10-те най-иновативни страни са в Европа.

Bloomberg публикует своя Innovation Index вече девет години, и Южна Корея е била начело в измерителя седем пъти.

Този индекс е съставен въз основа на десетки критерия, които са обединени в седем с еднаква тежест, включително разходи за научноизследователска и развойна дейност, индустриална мощ, концентрация на публични високотехнологичните компании, патентна дейност.

Класацията за 2021 г. поставя особен акцент върху иновациите и цифровата инфраструктура, които успешно са преживели пандемията от коронавируса и са създали ваксини.

„В годината на пандемията и необходимостта от спешно справяне с изменението на климата, значението на иновациите нараства. Те често се свързват с нови идеи, продукти и услуги, но истинският измерител на успеха е разпространението и приложението“, отбелязва главният икономист на Citigroup Катрин Ман.

Сингапур бе класиран на второ място в Индекса за иновации на Bloomberg, благодарение на публичните, държавните инвестиции, за да помогне на компаниите и техните служители да се интегрират успешно в цифровата икономика. Освен това, страната получи висок резултат за производствена активност и излезе на първо място в световната образователна класация.

Швейцария, която е на трето място в Индекс, е лидер във финансовите и биологичните технологии и е класирана на първо място в категорията за изследвания.

Германия загуби лидерството си поради недостиг на квалифицирани работници и липса на стабилна стратегия за разработване на технологии от следващо поколение.

Челната десетка се допълва от Швеция (5/5 в класацията на 2020 г.), Дания (6/8), Израел (7/6), Финландия (8/7), Нидерландия (9/13) и Австрия (10/11)*

Съединените щати и Китай генерират значителна част от иновациите и се конкурират в ключови области, включително законодателството за интелектуалната собственост. Китай непрекъснато съкращава изоставането си в иновациите със САЩ, но тази година и двете страни влошиха позициите си в Индекса на Bloomberg. САЩ изпаднаха на 11-то място, 9-то в предишната класация, а Китай на 16 място, при 15-то в класацията за 2020 година.

Горната графика отразява движението на Китай (черна линия) и САЩ (синя) в Индекса на най-иновативните страни в света на B;oomberg. Дясната скала отразява мястото на двете страни по години.

Класираните от 11 до 20-то място се допълва от САЩ (11/9), Япония (12/12), Франция (13/10), Белгия (14/14), Норвегия (15/17), Китай (16/15), Ирландия (17/16), Великобритания (18/18), Австралия (19/20) и Италия (20/19).

България подобрява с едно място позицията си в касацията – от 42-ро през 2020 на 41-во през 2021 година. От седемте показателя, по които се извършва класацията в Индекса, най-висока оценка за Българя е дадена за Патентна дейност (50 пункта), следвана от Разходи за научна и развойна дейност и Производителност (по 47 пункта).

След нас в класацията от страните-членки на ЕС са Малта (42/47), Словакия (44/41), Хърватия (45/43) и Кипър (49/49), а от Балканите изпреварваме само Сърбия (48/-), но преди нас е Турция (33/35). В Индекса не са включени Албания и Северна Македония.

*Втората цифра в скобите показва мястото на съответната страна в миналогодишнта класация на Bloomberg.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща