НАЧАЛО » свят

Южна Корея закрива 10 въглищни централи в полза на алтернативни източници

fb
3E news
fb
08-07-2016 02:29:00
fb

Южна Корея планира поетапно да затвори десет остарели въглищни електроцентрали до 2025 г. с цел намаляване изхвърлянето на парникови газове.

Министерство на енергетиката на Южна Корея смята да инвестира от порядъка на 36,6 млрд.долара в сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) през 2020 г. В тази връзка ще бъдат закрити въглищни централи с обща мощност от порядъка на 3,3 ГВт, които са на 30 и повече години, съобщава информационна агенция Yonhap.

Най -общо около 8,6 млрд.долара ще бъдат инвестирани за осъществяване на предлагания план за поетапно прекратяване на производството на десет остарели въглищни централи към 2030 г. При осъществяването на този план дела на въглищните мощности в енергийния баланс на страната ще се понижи от настоящите 28% до 26,2% през 2029 г.

Представители на министерство на енергетиката на Южна Корея заявяват също така, че затварянето на въглищните централи ще даде възможност за намаляване на изхвърлянето на твърди частици в атмосферата с 24% през 2030 г., в сравнение с нивото от 2015 г.

Затварянето на 10 стари въглищни електроцентрали няма да повлияе на енергоснабдяването на страната. Ние може да ги заменим с алтернативни източници на енергия, такива като биомасата и възобновяемите източници на енергия, постепенно“, съобщават от южнокорейската енергийна компания Korea Electric Power Korea Southern Power Co (KOSPO).

Освен това плановете са два от въглищните ТЕЦ-а да бъдат преведени към работа на биомаса през 2017 г.

 

 

въглищни централи
ТЕЦ
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева