НАЧАЛО » свят

„Южен поток” ще преминава по ново трасе през Унгария

fb
3E news
fb
14-05-2014 11:33:00
fb

Газопроводът „Южен поток” ще преминава по ново трасе през Унгария, заради включването на Австрия в проекта. Това стана ясно след срещата в Будапеща между премиера на Унгария Виктор Орбан и председателя на „Газпром” Алексей Милер. На срещата е  обсъдена реализацията на проекта „Южен поток”.

Беше отбелязано, че дейностите протичат по график. Тече строителство на газопровода в България и Сърбия, а през есента ще започне изграждането на морския участък,   става ясно от прессъобщение на „Газпром”.

На територията на Унгария се провеждат проектно-проучвателни дейности, а също така се осъществяват процедури по териториално планиране и оценка на въздействието на околната среда.

Предвид предстоящите намерения за строителството на участък от газопровода „Южен поток” по територията на Австрия е прието решние за провеждане на допълнително проучване на ново трасе на унгарския участък от газопровода по направлението за австрийската страна.

Участниците в срещата изразиха увреност, че изборът на вариант на маршрута на газопровода няма да повлияе на сроковете за реализация на проекта и първият газ ще бъде доставен до потребителите по унгарския участък на газопровода в началото на 2017 г.

Припомняме, че на 29 април „Газпром” и OMV подписаха меморандум за намерения за реализацията на проекта „Южен поток” на територията на Австрия. Меморандумът отразява намеренията на страните да построят австрийския участък от газоповода с пропускателна способност до 32 млрд. куб метра годишно с краен пункт Баумгартен.

Южен поток
Газпром
Унгария
OMV
Австрия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева