НАЧАЛО » свят

Шефчович: Трябва да си изясним търговската съставляваща на „Турски поток“

fb
3E news
fb
12-06-2015 11:04:00
fb

Проектът за газопровода "Турски поток" трябва да бъде обсъден на допълнителни консултации за изясняване на търговската съставляваща. Това заяви снощи еврокомисарят по енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от ТАСС, в интервю за сръбската телевизия РТС.

Трябва още да разговаряме за "Турски поток", тъй като и досега имаме информация за него само от пресконфренции. Трябва да знаем как той ще повлияе цялостната енергийна 
сигурност в Европа, дали ще се спазва европейското законодателство, каза той.

„Настоящият газопровод (през Украйна) трябва да бъде запазен, тъй като там ние имаме газопроводи, които са се използвали от десетилетия, дори по време на студената война. Така че трябва да обсъдим„Турски поток“ в конструктивна атмосфера, за да разберем търговската страна на проекта и да видим как се вписва в стратегията на Енергийния съюз“, подчерта Шефчович.

Отговаряйки на въпрос, съветва ли Европейската комисия Сърбия да се дистанцира от Русия, еврокомисарят каза: „Не, определено не“. „Ние бихме искали всяка европейска страна да има по-голяма енергийна сигурност, а това означава достъп поне до три различни източници на газ, тъй като това засилва конкуренцията, която влияе положително на цените, а и енергийната сигурност се повишава“, обясни той. 

От думите на Шефчович стана ясно, „е ЕС не иска Белград енергийно да се дистанцира от Русия, а да не бърза с присъединяването към „Турски поток“. Според Шефчович приоритет на ЕС в региона е газовата връзка между България и Сърбия и свързване с газовия терминал в Хърватия. 

По думите на еврокомисаря, Европейската комисия „много интензивно“ си взаимодейства с руските партньори, „особено по въпроса за тристранните преговори с Украйна и „зимния пакет“. „Ние се опитваме да се договорим, както и през миналата зима за това газа да преминава през Украйна и за Украйна, тоест ние искаме да повторим този добър опит и през следващата зима. Ние водим много интензивни преговори, каза той. - Ние я разглеждаме (Русия) като много важен енергиен партньор и вярваме, че така ще е и занапред“.

 

 

Турски поток
Марош Шефчович
Русия
ЕК
енергийна сигурност
пренос на газ
Украйна
газопроводи
Сърбия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева