Шефчович и Новак са обсъдили запора на активи на „Газпром“ в Украйна

Вицепрезидентът ва Европейската комисия Марош Шефчович и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак са обсъдели ситуацията с активите на „Газпром“ в Украйна. ЕК са в тесен контакт както с Москва, така и с Киев, съобщава РИА Новости, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията.

„Министър Новак се свърза със заместник-председателя (на ЕК) Шефчович. Европейската комисия предприема стъпки за установяване на фактите в контакт с украинските власти. Оснаваме в тясна връзка с двете страни“, е казал източникът в отговор на въпрос относно контактите между Навок и Шефчович по темата за възможният запор на активи на „Газпром“.

По-рано премиерът на Украйна Володимир Гройсман каза, че властите в страната в рамките на изпълнителното производство по делото за „злоупотреба на монополно положение на пазара“ са започнали опис и запор на имущество, което е собственост на „Газпром“.

Под запор, по думите на Гройсман е имуществото на компаниите "Газпром сбыт Украина" и "Международный консорциум по управлению и развитию газотранспортной системы Украины". Запорирани са също така и ценните книжа на института "ЮжНИИГипрогаз"и на  "Газтранзит", като за последната компания бяха направени вече изявления за бъдещето й.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 1 0
    1
    от Киев
    Урките не проумяха, че най-добре е баланс на интересите на Русия-ЕС-Украйна. Постоянно създават проблеми по тръбата, в Черно море и навсякъде. Скараха се и с Полша. Ние само плащаме за техни простотии.
    Напиши отговор