НАЧАЛО » свят

Шефчович: ЕС ще събере страните от Югоизточна Европа за обсъждане на нов енергиен план

Пренасочването на транзита на руски газ през Турция ще доведе до тежка ситуация Украйна

fb
3E news
fb
19-01-2015 06:40:00
fb

Европейският съюз ще събере страните от Югоизточна Европа, за да обсъди замяната на газопровода „Южен поток“. На тази среща ще се очаква и министъра на енергетиката на Русия Александър Новак. Освен това през февруари ще бъде представена стратегията за Енергиен съюз, която ще установи единни правила за работа на европейския енергиен пазар. Това, както и доставките на газ за Украйна, санкциите срещу Русия и пр. коментира в интервю пред РБК заместник-председателят по енергийните въпроси на ЕК Марош Шефчович.

 

 

Ще бъде проведена среща на високо ниво със страните от Югоизточна Европа, на която планираме да разработим генерален енергиен план за региона. Ще обсъждаме строителството на газови интерконектори, желанието на България да построи газов хъб, тоест как да се разпределят по приоритет всички планирани инфраструктурни проекти, как може да помогнем на тези страни за интеграция към европейската газова система. Разбира се ние разчитаме на Южният газов коридор, предполатащ доставката на газ от Азербайджан през Турция и Гърция и след това на север“, казва Шефчович.

 

По отношение на пренасочването на газа от Украйна през Турция той откровено признава, че „Това решение ще доведе до тежка ситуация в Украйна и централно-европейските страни. Затова ние заедно трябва да потърсим на по-икономически целесъобразно и жизнеспособно решение“

 

Мисля, че ще трябва да се върнем към този въпрос. Възможно е в рамките на работната група на високо ниво, която скоро ще обсъжда създаването на генерален енергиен план за Югоизточна Европа, особено след отмяната на проекта „Южен поток“. Аз предложип на министър Новак да вземе участие в срещата на тази работна група и той каза, че ще обмисли този въпрос. Още повече (за представителите на руската страна) ще е интересно да участват в обсъждането на този план.

 

 

В отговор на въпрос дали ЕС може да намери алтернатива на тези 60 млрд. куб м газ, за които Милер предупреди, че може да бъдат продадени на други пазари в случай на реализиране на най-лошият сценарий, Шефчович отговаря, че да, Европа може да намери алтернатива.

 

Естествено. Това е една от причините, поради която изграждаме устойчив енергиен съюз. За съжаление, това изявление (на Милер) ще накара много хора в ЕС да търсят други варианти (за доставка на газ). Ние изграждаме средиземноморски газови хъбове, ние обсъждаме изграждането на терминали за втечнен природен газ. В Източното Средизмноморие бяха открити нови запаси на газ от Израел и Кипър, Румъния извършва проучвателно сондиране в Черно море. Освен това се стараем да икономисваме енергията чрез програмите за енергийна ефективност и използването на възобновяеми източници на енергия. Ние ще вземем това под внимание при създаването на Енергийния съюз. Смятам, че Русия ще остане много важен патньор на ЕС, затова такива въпроси трябва да бъдат обсъдени правилно“, казва още Шефчович.

 

Концепцията за стратегията на Енергийния съюз ще бъде представена през февруари и се надяваме тя да бъде обсъдена и одобрена от премиерите на държавите през март. В нея влизат инфраструктурни проекти и финансиране на газопроводи, обединяващи Европа. И ние сме заинтересовани от максимлно ускоряване на тези дейнсти“, добавя той.

 

В отговор на въпроса дали една от целите за създаването на Енергийния съюз е намаляване на зависимостта от Русия, Шефчович отговаря, че „не би казал така“.

 

Не, аз не бих казал така. Енергийният съюз продполага решаване на много по-големи задачи, базирани на пет стълба. Първо – енергийна независимост, диверсификация на съществуващите маршрути и доставчици, увеличаване на сближаването между страните, строителство на реверсивни тръбопроводи, хранилища и т.н. Втората важна задача е създаване на единен енергиен пазар, ликвидиране на административните и технически ограничения, което ще гарантира свободно движение на енергийните ресурси вътре в ЕС. А също така декарбонизиране, което предполага увеличаване на колиеството на възобновяема енергия, а също така и повишаване на енергийната ефективност. Сега 40% от енергията в Европа отива за отопляване и охлаждане на домовете, и тук ние може да постигнем повече. Последният стълб, който заинтересова вицепремиера (Дворкович) е как бихме могли да използвме парите си за изследвания и иновации, как да използваме новите технологии“, заключава зместни-председателят на ЕК по енергийните въпроси.

 

 

ЕС
ЕК
Марош Шефчович
Южен поток
Турски поток
газов хъб
Украйна
По статията работи:

Маринела Арабаджиева