НАЧАЛО » свят

Швеция ще строи 10 ядрени реактора, независимо от намерението за преминаване към ВЕИ

fb
3E news
fb
13-06-2016 01:00:00
fb

Швеция няма намерение да се отказва от ядрената енергетика, независимо от плановете за пълно преминаване към възобновяеми енергийни източници през 2040 г.

Управляващите в Швеция през следващите години смятат да построят още 10 нови атомни реактора, съобщава The Financial Times.

“Това е нашата цел, а не дата за прекратяване на използването на ядрената енергетика“, се казва в изявление на властите, като се уточнява, че пълният преход към възобновяемите източници на енергия съвсем не означава необходимост от спиране на всички ядрени реактори. По този начин правителството на страната е сключило практически споразумение с опозиционните сили в Швеция по въпросите на енергийната политика на държавата. Според споразумението, новите реактори трябва да заменят тези, чийто срок на експлоатация е към своя край.

Към настоящия момент около 40% от електроенергията Швеция получава от деветте работещи реактора, четири от които трябва да бъдат спрени през 2020 г.

Управляващите не уточняват какви ще са технологиите, на които ще заложат при изграждането на нови реактори. Не е ясно и коя ще е компанията, която ще бъде привлечена да тази цел.

Споразумението предвижда също така, че от следващата година Швеция ще започне поетапно да намалява данъчните приходи от реакторите, тъй като те заплашват енергийните компании със закриване, в случай, че не направят плащания.

 

 

ядрена енергетика
Швеция
АЕЦ
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева