НАЧАЛО » свят

Швейцария ще има нужда от изкопаеми горива за замяна на АЕЦ

fb
3E news
fb
09-10-2018 04:26:00
fb

Извеждането от експлоатация на атомните мощности в Швейцария ще доведе до енергийна липса от най-малко 20 тераватчаса годишно, които ще трябва да бъдат заместени с други технологии за енергопроизводство. Това вероятно ще наложи включването на нови мощности, основани на изкопаеми горива, се казва в доклад на Международната агенция по енергетика (IEA), цитиран от nucnet.org. А това означава, че Швейцария трябва допълнително да ограничава вредните емисиите в други сектори, за да компенсира възможния им ръст при енергопроизводството от изкопаеми горива, ако иска да постигне климатичните си цели.

В доклада „Енергийни политики на страните от IEA: Обзор на Швейцария 2018“ пише, че излизането от атомната енергетика, което ще започне през 2019 г. с извеждането от експлоатация на АЕЦ „Мюлеберг“, повдига въпроси за гарантиране на сигурността на доставките. А през зимните месеци и сега търсенето на електроенергия в Швейцария е по-високо от произвежданата в страната. Спирането на атомните мощности ще доведе до увеличаване на вноса на енергия.

Атомната енергия осигурява 45% от енергийното производство на Швейцария през зимата, когато хидроенергийните мощности произвеждат по-малко. Според доклада, петте атомни енергоблока на страната са ценна част от нейния „изключително нисковъглероден електроенергиен микс“ и могат да останат такъв, ако операторите на централите продължат да демонстрират тяхната безопасна експлоатация.

Докладът призовава швейцарското правителство да даде ясни политически сигнали дали атомните оператори да планират да продължат да експлоатират мощностите след достигане на 50 години работа. Ясната политика е необходима заради нужните инвестиции и време за модернизиране на АЕЦ и получаване на одобрение за експлоатация за още 10 години.

АЕЦ
IEA
МАЕ
атомни мощности в Швейцария
атомна енергетика
изкопаеми горива
По статията работи:

Маринела Арабаджиева