НАЧАЛО » свят

Швейцария казва на референдум днес спира ли ядрените централи

fb
3E news
fb
21-05-2017 10:41:00
fb

Швейцарците гласуват на референдум днес одобряват ли нов закон, според който ядрената енергия постепенно да бъде заменена с възобновяеми енергийни източници, съобщи Франс прес.

Проектът за преразглеждане на закона за енергетиката е резултат от дълъг процес, започнал след ядреното бедствие във Фукушима, предизвикано от гигантско цунами през март 2011 г. в Япония.

Според социологическо проучване от 10 май на института gfs.bern 56 процента от швейцарците подкрепят новия закон, 37 процента са против него, а 7 процента от запитаните не могат да вземат решение.

Няколко седмици след катастрофата във Фукушима Швейцария, която има пет атомни реактора, произвеждащи около една трета от електричеството в страната, реши да се откаже от ядрената енергия към 2034 г.

Парламентът подкрепя новия закон, но най-голямата швейцарска партия Демократичния съюз на центъра поиска референдум по този въпрос, защото смята, че прилагането на текста ще доведе до по-високи сметки и ще застраши електроснабдяването. Според партията трансформирането на цялата енергийна система ще струва около 200 милиарда швейцарски франка (183 милиарда евро) до 2050 година. Това значи, че на четиричленно домакинство ще се падат по 3200 швейцарски франка (2900 евро) годишно допълнителни разходи за сметки и данъци.

Правителството оспорва тези сметки и казва, че оскъпяването за четиричленно домакинство ще бъде само 40 швейцарски франка на година.

Източник: БТА

Швейцария
референдум
ядрена енергетика
ВЕИ
По статията работи:

Галина Александрова