НАЧАЛО » свят

Шведски съд отхвърли жалба на "Газпром" по дело на "Нафтогаз" за 2,56 млрд. долара

fb
3E news
fb
27-11-2019 02:56:41
fb

Апелативният съд на Швеция (Svea) отхвърли в сряда жалба на "Газпром" относно решение на Арбитражния институт на Стокхолмската търговска камара от 2018 година, според което руската газова компания трябва да плати 2,56 млрд. долара на украинската "Нафтогаз", предаде БНР.

Шведският апелативен съд публикува изявление, в което се казва, че решението е окончателно и "Газпром" няма право на повече обжалвания.

Разгледаната жалба на "Газпром" е свързана с решение на Стокхолмски арбитражен съд от март 2018-а година, че руската компания трябва да плати 2,56 млрд. долара на украинската държавна компания за природен газ "Нафтогаз". Решението беше взето във връзка със спор между две компании за транзит на природен газ през Украйна. Същата съдебна инстанция се произнесе в полза на „Нафтогаз“ и през декември 2017-а година.

Общите искове на "Нафтогаз" спрямо "Газпром" в отделни, но свързани спорове, възлизат на 125 милиарда долара.

Днешното окончателно решение на Апелативния съд на Швеция е факт, след като през миналата седмица руският газов гигант изпрати оферта до "Нафтогаз" с предложение за продължаване на сътрудничеството по транзита на природен газ между двете държавни енергийни компании, като "се взе предвид прогнозата за търсенето на газ от европейските потребители за 2020 година".

Предложението обаче зависеше от оттеглянето както от страна на "Нафтогаз", така и от "Газпром", на множество съдебни дела, включително на спора, който приключи днес с решението на Шведския апелативен съд.

Министърът на енергетиката и околната среда на Украйна Алексей Оржел обаче определи като "неприемливо" предложението на "Газпром" за продължаване на действащия или сключване на нов договор за транзит на газ през страната.

Апелативен съд на Швеция
Газпром
Нафтогаз
дело
По статията работи:

3E news