НАЧАЛО » свят

Шведската Vattenfall ще инвестира 29 млрд. шведски крони във ВЕИ

fb
3E news
fb
03-04-2017 01:37:00
fb

Шведската държавна енергийна компания Vattenfall планира през 2017 – 2018 г. да вложи във възобновяеми източници на енергия около 28 млрд. шведски крони (2,9 млрд. евро).
Инвестиции в нови мощности, базирани на изкопаеми горива не се предвиждат. В съответствие с публикуваните документи, в които са събрани и данните за работата на компанията през 2016 г. и са очертани плановете за следващите две години, се предвижда основните средства да бъдат насочени към изграждане на вятърни електроцентрали.

Стратегическата цел на Vattenfall е да се превърне в компания с неутрално въздействие върху климата. Компанията си поставя за цел това да се случи в Скандинавието през 2030 г., а през 2050 г. и в световен мащаб и означава, че постепенно ще започнат да отпадат традиционните енергийни активи, а все повече да се залага на инвестициите във ВЕИ.
Vattenfall вече продаде бизнесът си с въглища в Германия, което доведе до понижение на изкопаемите горива в структурата на генерациите на компанията с 50% през 2015 г. и до 25% през 2016 г.

Компанията залага основно на инвестиции във вятърната енергетика, става ясно от данните. Така например от общо планираните 28 млрд. крони за инвестиции (1,8 млрд. евро), 17 млрд. крони се падат на вятърни мощности. Към края на миналата година Vattenfall е собственик на 2,2 ГВт вятърни електроцентрали в пет страни, като намерението е през следващите две година те да се увеличат.
Компанията планира инвестиции и в слънчевата енергетика - 2 млрд. шведски крони (209 млн. евро). На този етап компанията притежава само една слънчева централа от 5 МВт във Великобритания, която заработи през март миналата година.

Vattenfall
вятърна енергетика
ВЕИ
слънчеви електроцентрали
По статията работи:

Маринела Арабаджиева