Чижов: Русия няма за какво да преговоря с ЕК за „Северен поток 2“

Владимир Чижов

Русия не се нуждае от преговори с  Европейската комисия (ЕК) по проекта за газопровода „Северен поток 2“. Това заявява в интервю за ТАСС постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов. Ние не се нуждаем от преговори и те знаят това. Знаем, че нямат консенсус и няма да има и през следващите месеци.

„Северен поток 2“ и подводен газопровод, минаващ през неутрални води. В този случай ЕС няма собствено морско пространство, а Еврокомисията е регулатор само на територията на ЕС и няма никакви екстериториални права. Тоест, зоната, през която минава газопровода е извън нейната компетенция“, казва Чижов.

В отговор на въпрос, за съществуващ прецедент с „Южен поток“ и дали няма да се повтори ситуацията и с предстоящия „Северен поток 2“, Чижов обръща внимание на действията  на българското правителство.

„В историята на „Южен поток“ непоколебимо „прът в колелата“ сложи правителството на България, което предприе тази стъпка под натиска на Брюксел.

За какво да говорим с ЕК ? Те искат фактически да разпространят нормите на своя Трети енергиен пакет върху морската част на газопровода, което напълно противоречи на международното морско право. Балтийско море не е разделено на икономически зони.
Ние сме готови да говорим с всички за „Северен поток 2“. С Европейския съюз, с Африканския съюз, с извънземните, но няма за какво да преговаряме. Това е търговски проект, при който няма никакви междуправителствени документи.

Какво е принципната разлика между „Северен поток 1“ и 2“, от „Южен“, или „Турски поток“ ? „Северен поток“ доставя газ пряко от Русия и го доставя пряко през действащата газотранспортна система до Германия. А „Южен поток“ излиза на сушата там, където трябваше да се строи не просто тръба, а цяла мрежа, обхващаща няколко страни. Това превръща целият проект в многостранен, а изисква също така и междуправителствени споразумения“, добавя Чижов.

В интервюто пред ТАСС, постоянният представител на Русия в ЕС коментира и ситуацията с Brexit, референдума в Каталуния и др. теми.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари