НАЧАЛО » свят

Чешката компания Falkon Capital ще строи 13 вятърни електроцентрали от 53 МВт в Калмикия

fb
3E news
fb
31-10-2016 06:43:00
fb

Чешката компания  Falkon Capital планира да въведе в експлоатация 13 вятърни електроцентрали с обща мощност от 53 МВт в Калмикия до края на 2017 г. Това ще даде възможност напълно да се удовлетвори необходимостта от електроенергия за столицата на републиката Елиста, съобщава ТАСС, цитирайки премиера на страната Игор Зотов.

„Осигурена е цялата инфраструктура под 13-те вятърни електроцентрали. Инвеститор е чешката компания  Falkon Capital. Разчитаме на въвеждането в експлоатация до декември 2017 г. Това ще са мощности от 53 МВт. Предвид това, че в Калмикия няма такива мощности (електроенергия се доставя от други региони) и, че републиката се развива, този проект е интересен и дори необходим за региона“, отбелязва Зотов.

По думите му в Калмикия има вече две работещи вятърни електроцентрали, всяка с мощност от 1,2 МВт. Вятърният потенциал на републиката обаче е един от най-големите – вятърът в Калмикия е често явление и средногодишната скорост на вятъра е 6-7,5 м/секунда. Затова инвеститорът смята да осъществи проекта и планира още през ноември тази година да започне работа по строителството.
Инвестицията в проекта на вятърните електроцентрали се оценява на около 10 млрд.рубли, уточнява агенцията.

Falkon Capital
вятърни електроцентрали
Калмикия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева