Чехия проучва възможността за междуправителствено споразумение за нова ядрена мощност

Министерството на промишлеността и търговията на Чехия трябва да проучи алтернатива на междуправителствено споразумение за строителство на атомни енергоблокове в страната, съобщи електронното издание е15cz.

Преди време чешкият президент Милош Земан подкрепи варианта за директно сключване на междуправителствено споразумение без търг, като по време на посещението си в АЕЦ „Дуковани“ обяви, че няма да възрази срещу модел, подобен на този за строителството на АЕЦ „Пакш“ 2 в Унгария. 

Проектът за разширяването на унгарската АЕЦ „Пакш“ се реализира от руската корпорация „Росатом“, която също проявява интерес към разширяването на чешките АЕЦ.

Според постановлението, няколко министерства трябва да направят анализ на три различни варианти на строителството на новите енергоблокове. Първият е дострояване чрез специално създадена 100% дъщерна компания на СEZ, чрез отделяне на активи от АЕЦ „Дуковани“ и АЕЦ „Темелин“. Вторият вариант – строителството да се осъществи от нова 100% дъщерна компания на СEZ с възможност за влизане в нея на чуждестранен инвеститор. Последният вариант е дострояване на блоковете от компания, която принадлежи изцяло на държавата. Сегашният министър на промишлеността Марта Новакова, както и Андрей Бабиш, предпочитат варианта, според който новите атомни енергоблокове да бъдат построени от CEZ, коментира вестник E15.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари