НАЧАЛО » свят

Чехия потвърди: ще строи два нови ядрени реактора

fb
3E news
fb
13-07-2015 05:13:00
fb

Чехия потвърди плановете за строителството на два нови ядрени реактора, заяви Ленка Ковачовска, директор в министерството на промишлеността и търговията на Чехия. Правителството утвърди дългосрочен план за развитие на енергетиката на страната с името „Концепция за енергийна сигурност“.

Според плана, Чехия иска делът на ядрената енергия в енергийната структура на страната да достигне 58% от настоящите 30%. Чехия планира да увеличи и дела на възобновяемата енергия до 25%. В настоящето 60% от енергията в страната е от въглища, но правителството възнамерява да я намали до 11% до 2040 г.

В същото време, според изданието hlidacipes.org изборът на генерален изпълнител за строителството на нови атомни блокове в Чехия може да стане без провеждането на търг.

Изданието обръща внимание на изказване на заместник-министъра на промишлеността, Шолц, отговарящ за разработката на новата редакция на държавната енергийна стратегия. Според него, „най-изгоден“ за Чехия би бил вариант с привличане на стратегически партньор. Това означава, че движеща сила при търсенето на партньор няма да е CEZ, а държавата. Според Шолц засега правителството няма определено отношение при провеждането на търговете. „Към настоящия момент не е решено по какъв път ще тръгнем, но решението трябва да бъде взето до края на годината“.

В съответствие с утвърденият от Чехия план за развитие на атомната енергетика, в страната трябва да бъдат построени по един блок на АЕЦ „Дуковани“ и АЕЦ „Темелин“ с възможност за разширение до два блока на всяка площадка.

 

 

 

АЕЦ
Чехия
АЕЦ Дуковани
АЕЦ Темелин
По статията работи:

Маринела Арабаджиева