„Черен списък“ на данъчните убежища ще публикува ЕС до края на годината

Пиер Московиси
Източник: БГНЕС

Европейският съюз работи върху система за контрол и регулация на т. нар. „финансови посредници“ и до края на годината ще представи списък с офшорните страни, където компании и частни лица извършват финансова дейност, с която избягват плащането на данъци. Това заяви еврокомисарят по въпросите на икономиката и финансите Пиер Московиси в интервю за италианска телевизия, предават ТАСС и БГНЕС.

„Обещаваме да подготвим „черен списък“ на т. нар. данъчни убежища до края на 2017 г. ЕС ще бъде строг към тези, които го заслужават“, каза още Московиси. По думите му към момента се разследват 90 страни и ако те не искат да влязат в списъка, трябва да спазват „всички, установени от ЕС правила“. „Работим върху реформа на системата за контрол на финансовите посредници и без съмнение тяхната дейност трябва да стане по-прозрачна“, каза той.

Съобщението идва седмица след избухването на поредния скандал с укриване на средства в данъчни убежища от богати и известни, в които този път влязоха имената на хора от близкото обкръжение на Доналд Тръмп, известни политици, както и дори кралица Елизабет Втора. Сред уличените в рамките на „Paradise Papers“ бяха и синовете на турския премиер Бинали Йълдъръм, министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос и други.

По-рано през 2016 г. Международният консорциум на разследващите журналисти, който стои зад разкритията, представи друга група документи и за офшорни сметки на богатите известните, наречена „Панамските документи“.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари