НАЧАЛО » свят

ЧЕЗ да инвестира в проекти за ядрени реактори се препоръчва в доклад на чешкото правителство

fb
3E news
fb
23-01-2015 10:26:00
fb

Според плановете на чешкото правителство за по-нататъшното развитие на ядрената енергетика в страната, компанията ЧЕЗ трябва да бъде основният инвеститор при проектирането на нови реактори. Проектодокументът с тези предложения, изготвен от министерство на индустрията и търговията и министерство на финансите, бе предоставен за обществено обсъждане на 16 януари, съобщава World Nuclear News.

 

Чешката компания ЧЕЗ отмени тръжните процедури за строителството на два нови реактора в съществуващата АЕЦ „Темелин“ през април 2014 г., след като правителството, въпреки че подкрепя развитието на ядрени мощности в страната, отказа да осигури гаранции за проекта. ЧЕЗ, която е 70%  държавно притежание, се опитваше да постигне споразумение с правителството за гарантиране на бъдещите цени на електричеството от енергоблоковете на „Темелин“, които трябваше да започнат работа през 2023 г. и 2024 г.

 

„Ще изчакаме до окончателното одобрение на документа. Можем да заявим, че завършването на нов ядрен енергоблок изисква стабилни пазарни условия“, заяви говорителят на ЧЕЗ Барбора Пулпанова. „Днес всички инвестиции в ядрените централи, чиито приходи зависят от продажбите на електричеството на свободния пазар, са застрашени“, добави тя.

ЧЕЗ
ядрени реактори
АЕЦ Темелин
По статията работи:

Маринела Арабаджиева