Ципрас и Заев се договориха. Македония става Северна Македония

ООН, ЕС и НАТО приветстваха постигнатото споразумение

Македония се съгласи да смени името си ще се нарича Република Северна Македония. Виждането е, че по този начин ще се отразява съществуването на Македония и от другата страна на границата. Това се договориха след почти десетгодишен спор премиерите на Гърция и Македония.

Министър-председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев стигнаха до договор за разрешаване на десетилетния спор за името на бившата югорепублика между Атина и Скопие. Двамата съобщиха това след телефонен разговор, проведен в около 17:00 часа във вторник и излязоха с отделни изявления пред медиите в двете страни, в които разясниха детайлите на постигнатото споразумение.

 

Какво е договореното

 

- Референцията „да се защитават македонските малцинства“ се отстранява от Конституцията на БЮРМ, а частта за хомогенността се съгласува аналогично с гръцката конституция.

- Транзитният период се определя с изменения на вътрешните документи на съседните страни и този сложен процес ще бъде обвързан с отваряне на преговорите за присъединяване със Северна Македония

- Ще се формира комисия, която ще изпробва употребата на търговските термини в двете страни

- Македонският език се признава, със забележката, че Северна Македония признава в договора, че този език има славянски произход (както е посочено в рамката на ООН)

- В частта за националността, терминът македонец / гражданин на Република Северна Македония се използва със задължително напомняне, че хората от тази страна нямат връзка с античната гръцка култура

 

Прилагане на договореностите

 

- Договорът трябва да бъде приет от парламента на Македония (правителството на Заев има нужното мнозинство)

- При неподписване от страна на президента на Македония Георги Иванов, договорът се връща за повторно гласуване в народното събрание

- Писмо от гръцкото правителство до ЕС и НАТО, с което се препоръчва започване на присъединителни преговори между Северна Македония и ЕС и приемане в НАТО, при условие, че е направена ревизия на македонската конституция.

- На съветът на министрите на външните работи на ЕС (25-26 юни) и срещата на върха (28-29 юни) да се изпрати позитивен сигнал на Северна Македония за започване на преговори за присъединяване, без да се взима предвид опозицията на Франция и Нидерландия, а подкрепата на Германия.

- На срещата на върха на НАТО (11 юли) да се отправи покана за членство, при условие, че са направени конституционни промени.

- Правителството на Заев трябва да изпрати писмо до 190+ държави, които признават „Република Македония“, че името Severna Makedonija ще се употребява в двустранната и в международната комуникация.

- В периода от юли до декември 2018 година, правителството на Заев ще трябва да проведе референдум и ако резултатът е позитивен, ще бъдат направени конституционните промени. Ако е негативен, има план „Б“ – за провеждане на парламентарни избори с характер на референдум.

- След прилагането на договора в Северна Македония, споразумението ще бъде ратифицирано от гръцкия парламент едновременно с гласуването за приемане на съседната страна в НАТО.

 

ЕС, НАТО и ООН приветстваха договора

„Топло поздравявам решението на премиерите Ципрас и Заев за взаимно приемливо решение на спора за името. Искам да честитя на двете страни за постигнатия успешен договор за разрешаване на различията между тях. Не се съмнявам, че този договор ще подобри сътрудничеството между двете съседни страни, а съответно и между народите. В този контекст, аз съм окуражен от ангажимента на ръководствата на двете страни да постигнат взаимна полза за своите граждани чрез стратегическото партньорство, което в основата на засилването на сътрудничеството във всички области“, заяви посредникът от ООН Матю Нимиц.

Върховният представител на Европейския съюз за международните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и европейският комисар по политиката на съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, в съвместно изявление, честитиха на премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев постигнатия договор по спора за името:

„Това, не само, че е заслужено, като признание за значителните резултати в провеждането на реформите в страната, но и ще допринесе за цялостното прилагане на договора в интерес на двете страни, региона и нашия Съюз, като цяло“, гласи изявлението.

Докладчикът на Европейския парламент за Македония Иво Вайгъл поздрави договора за името:

"Споразумението, постигнато от двамата министър-председатели на съседните страни, Гърция и Македония, проправя пътя за подобряване и по-продуктивни отношения и осигурява жизненоважен принос за стабилността в Югоизточна Европа. Преговарящите от двете страни и посредникът на ООН заедно с представители на ЕС заслужават признание за постигането на целта. Със споразумението за името, сега вратата е отворена за Македония (Република Северна Македония) да получи пълноправно членство в ЕС и НАТО. Членовете на ЕС и НАТО трябва да приветстват споразумението като шанс за продължаване на процеса на разширяване за всички страни от Югоизточна Европа ", заяви Вайгъл. Според него, сега е от решаващо значение споразумението да бъде подкрепено от огромното мнозинство на политическите партии и населението на двете страни.

Поздравления дойдоха и от Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви, че договорът отваря вратите на Скопие за присъединяване към Алианса, както и от председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

 

Спорът за името на Македония започна през 1991 г. с появата на Бившата югословска република (БЮРМ) и мнава през няколко етапа. От близо една година премиерите Заев и Ципрас и външните министри Никола Димитров и Никос Коцияс проведоха десетки срещи помежду си с и без посредничеството на ООН в лицето на медиатора Матю Нимиц. Тласък за значителна промяна даде последната среща между премиерите на Гърция Ципрас и на Македония Заев в рамките на срещата на върха за Западните Балкани, проведена в София.

 

В последния месец разговорите бяха ускорени покрай категоричните искания на САЩ и ЕС да се постигне решение преди форума на върха на ЕС в края на юни и срещата на високо равнище на НАТО на 11 юли. През последната седмица медиите в двете страни всеки ден чакаха да се проведе ключовият телефонен разговор между Заев и Ципрас, на който да бъде постигната окончателна договорка за разрешаване на 27-годишния спор за името на Македония. В крайна сметка в понеделник и вторник (11 и 12 юни) въпросните разговори се осъществиха и действително двамата премиери стигнаха до договор, който трябва да бъде подписан, най-вероятно, в събота, в северния гръцки град Преспа.

 

Използвани са материали на агенция Фокус.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари