Цените на петрола пак тръгнаха нагоре след месечния обзор на ОПЕК

Цените на петрола, които сутринта отбелязаха слабо повишение отново тръгнаха нагоре, след като в месечния доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се посочва готовността на картела за подкрепа на стабилността на петролния пазар.

Котировката на договора за юли за петрола сорт Brent на борсата в Лондон се увеличи с 0,25 долара – до 77,37 долара за барел.

Стойността на петрола WTI с доставка за юни на борсата в Ню Йорк NYMEX се увеличи с 0,10 долара – до 70.,80 долара за барел.

Независимо от голямата неопределеност на ключовите пазарни фактори, ОПЕК както винаги е готов да поддържа стабилността на петролния пазар едновременно с нефтодобивните страни, които не са членове на ОПЕК“, се казва в обзора на организацията.

Нивото на петролните запаси в страните от ОИСР по оценка на ОПЕК към края на март са спаднали до 2,829 млрд. барела, което с 9 млн. барела надхвърля средното 5-годишно ниво. Това към настоящия момент е показател за ефективността на сделката на ОПЕК и страните извън картела.

Едновременно с това картелът повишава прогнозата си за ръста на търсенето на световно ниво през 2018 г. с 25 хил. барела дневно.

През април ОПЕК е увеличила добива на петрол с 12 хил. барела на ден, като при това споразумението за ограничаване на нивото на добив е изпълнено до 166 %.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари