Цените на двата основни сорта петрол се понижават съществено

Цената на двата основни сорта петрол продължава спадът си, след като в сряда стартира с едни от най-високите си нива. Съобщението за възобновяване на доставките от страна на Либия се отрази на пазара.

Договорът за петрола сорт Brent за септември на борсата ICE Futures  в Лондон тази сутрин се котира при цена от 74,73 долара за барел. Спадът през вчерашния ден е от порядъка на 5,710 %.  Стойността на Brent на 11 юли достигна до 78,75 долара за барел, но после в рамките на търговията спадна до 73,25 долара за барел.

Фючърсът за август за WTI на борсата NYMEX се търгува при цена от 70,830 долара за барел. Спадът от вчерашния ден е от 4,631 %. В рамките на търговията на 11 юли цената на WTI достигна 74,04 долара за барел, но в рамките на търговията падна до 70,14 долара за барел.

Експертите коментират, че в сряда силният спад на петролните цени е бил спрян от данните за понижението на запасите от горива в САЩ.  
От своя страна ОПЕК прогнозира ръст на търсенето на петрол в света през 2019 г. с 1,45 млн. барела на ден, като се очаква ръст на предложенията от страна на държавите извън ОПЕК с 2,1 млн. барела на ден.

Средногодишното търсене на петрол през 2019 г. според очакванията на ОПЕК ще надхвърли 100 млн. барела на ден, като доставките на петрол от страните извън организацията ще са средно 61,64 млн. барела на ден.

ОПЕК запазва прогнозата си за търсенето на петрол в света за 2018 г. на нивото от 1,65 млн. барела на ден.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари