НАЧАЛО » свят

Цената на тока за бита в Украйна скача с 40% от март

fb
3E news
fb
22-02-2015 07:54:00
fb

От месец март цената на тока за населението трябва да се увеличи с 40%, казва министърът на енергетиката на Украйна Владимир Демчишин в интервю за списание „Фокус“. В основата си това е част от договорката с Международния валутен фонд (МВФ).

 

При това положение вместо 30,84 копейки за 1 кВт електроенергия ще се плащат около 43 копейки, уточнява electrovesti . По-рано министърът на министърът на енергетиката съобщи, че цените на природния газ и топлинната енергия за бита ще се повиши до пазарното нево поетапно в разстояние от две години, но първото увеличение ще се случи след приключване на отоплителния сезон още през април.

 

„Хората ще получат сметките, ще преценят новите цени и през лятото ще изолират стените, ще подменят котлите, за да се подготвят за бъдещата зима. От април също така ще се въведе система на субисидиране (за населението). По наши оценки те ще се получават от две трети от населението“, казва Демчишин. Според него за тази цел в актуализацията на бюджета е предвидена сумата от 12,5 млрд.гривни.

 

ток
цени на тока
Украйна
МВФ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева