НАЧАЛО » свят

Цената на петрола ще се понижи бързо до 60 долара, ако ОПЕК не намали добива

fb
3E news
fb
24-11-2014 07:35:00
fb

Световните цени на петрола може да паднат до 60 долара за барел, ако страните от ОПЕК не вземат на срещата си на 27 ноември решение за намаляване на добива, смятат запитани от Ройтерс участници на пазара.

Агенцията напомня, че цената на фючърсите на сорта Brent от юни досега е спаднала с 34% и на 14 ноември е достигнала четиригодишен минимум от 76,76 долара за барел. Цената на черното злато може да се понижи още, ако страните от ОПЕК не се договорят да намалят общото количество от добив минимум с 1 млн.барела на ден (от днешните 30,6 млн.барела на ден).

Пазарът поставя под въпрос доверието към ОПЕК, като към организация, която влияе върху световния пазар на петрол. Отказът от съкращаване на добива може доведе до понижаването на Brent до нивото от 60 долара (за барел)“, заявява за агенцията Даниел Бейс от инвестиционния фонд Lupus alpha.

От Ройтерс припомнят, че цената на петрола започна да спада заради същественото увеличаване на добива (частично и на горивото от шисти от САЩ) и спада на търсенето на световните пазари на горивото предимно в страните от Европа и Азия. Във връзка с това експертите прогнозират, че незначително намаляване на добива – с 0,5 млн.барела на ден - „няма да успокои пазара“.

Според главният инвестиционен мениджър на RCMA Capital, при намаляване на добива от ОПЕК с 1 млн. барела на ден, цената ще се понижи до нивото от 70 долара за барел. Ако обаче картелът се откаже да се занимава с намаляване на добива, то „цените ще се понижат бързо до 60 долара за барел американски петрол“, смята инвеститора.

Цена под 80 долара ще доведе до сериозни трудности при съставянето на бюджета за такива „слаби“ членове на картела, като Венецуела“, казва Никола Робин, мениджър в инвестиционния фонд Threadneedle. За разлика от колегите си той смята, че намаляване на добива с 1 млн. барела на ден може много бързо да вдигне цента на барел Brent до 85 долара. „Повишаването на цените вероятно ще се ускорява, заради липсата на ликвидност, както и заради празниците в САЩ , в частност Деня на благодарноста през следвщата седмица“, заявява той.

Основният въпрос, който в последно време обсъждат участниците на пазара е защо Саудитска Арабия не се намесва и не намалява добива, което може да доведе до повшаване на цените. По този повод сред експертите се разпространяват „различни теории да заговора“, пише Ройтерс.

Саудитска Арабия иска да намали добива, но не иска да го прави отделно от другите членове на ОПЕК“, смята инвеститора. Според него намаляването с 1-1,5 млн.барела на ден ще е достатъчно за балансиране на пазара.

Според данни на иранските медии на 26 ноември министърът на петрола на Иран смята преди началото на срещата на ОПЕК да проведе двустранни преговори с колегата си от Саудитска Арабия, за да се опита да получи съгласие за намаляване на добива.

Иран ще настоява за намаляване на добива с 1 млн. барела на ден.

По.рано днес се появи информация за това, че Русия е готова да намали собственият си добив с 15 млн.тона петрол годишно, в случай че страните от ОПЕК вземат решение за намаляване на добива със 70 млн. тона годишно.ОПЕК
пазар на петрол
петрол
цени
пазари
Саудитска Арабия
Иран
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева