НАЧАЛО » свят

Цената на петрола сорт Brent достигна 114 долара за барел

fb
3E news
fb
19-06-2014 12:34:00
fb

Опасенията от проблеми с доставките на петрол, заради ситуацията в Ирак доведоха до ръст на цените на петрола. Тази сутрин фючърсите на петрола от сорта Brent поскъпнаха с 0,30 долара до 114,56 долара з барел, а лекият WTI се увеличи с 0,51 долара – до 106,48 долара за барел. През миналата седмица, след като ислямистката групировка завзе по-голямата част от Северен Ирак двата сорта поскъпнаха с 4 процента.

Ситуацията на пазара на петрол остава напрегната, отбелязват анализаторите. Според тях ръстът на цените, заради изострянето на ситуацията в Близкия Изток може да доведе до спад на световната икономика. Те припомнят, че увеличението от всеки 10 долара на цените на петрола води до забавяне на световната икономика с около 0,2%. Припомняме, че през миналата седвица Световната банка вече веднаж понижи прогнозите си за растежа на световната икономика до 2,8 процента.

Според експертите от Capital Economics опасност за световната икономика може да стане цена от 120 долара за барел. Надеждата им е обаче, че настоящата ситуация с повишаване на цените може да е само временна. В допълнение обаче експертите се тревожат не само от ситуацията в Ирак. Те наблюдават с безпокойство и ситуацията около разширяването на санкциите от страна на САЩ и ЕС спрямо Русия.

Международната агенция по енергетика може за четвърти път в историята си да отблокира стратегически запаси от петрол, ако възможното разширение на санкциите срещу Русия засегне експорта на енергоносители и окаже съществено влияние върху петролния пазар, съобщи ИТАР-ТАСС.
Всичко зависи от ситуацията на пазара, ако се появи нужда ние ще започнем да действаме, заяви на Световния нефтен конгрес Кейсук Садамор, в отговор на въпрос за използване на стратегическите резерви в случай на разширяване на западните санкции срещу Русия. 

цени на петрола
МАЕ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева