Цената на петрола продължава да расте, Brent надхвърли 75,6 долара за барел

Стойността на петрола в петък, а и като цяло през цялата седмица се повиши. През последната седмица цената на черното злато достига до рекордно ниво, в сравнение с края на 2014 г., поради опасенията, че САЩ може да излязат от Съвместния цялостен план за действие – по сключеното през 2015 г. споразумение за ядрената програма на Иран. В такъв случай е вероятно връщането на ограничението за експорт на ирански петрол, което може да доведе до дефицит на гориво на световния пазар.

Разбира се има и втори сценарий, който е свързан със спад на цените, в зависимост от решението, което президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да вземе на 12 май за споразумението по иранската ядрена програма. Очакването на някои анализатори е, че ако европейските страни предложат вариант, който да удовлетворява Тръмп за иранското ядрено споразумение и бъде приет, то  цените на петрола да се сринат.


Според данните за търговията на 4 май, стойността на договора за юли за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се увеличи с 0,25 долара или 1,71 % до 74,88 долара за барел.

Фючърсът за юни за петрола сорт WTI на борсата в Ню Йорк (NYMEX) се повиши с 1,25 долара или 1,83 % - до 69,67 долара за барел.

Тази сутрин цената на петрола продължава да се повишава.

Фючърсът за юли за петрола сорт Brent тази сутрин се повишава с 0,992 % % до 75,62 долара за барел.

Котировката на договора за юни за петрола WTI нараства с 69 цента или 0,881 % - до 70,34 долара за барел.


Редица международни институции през последните седмици повишиха оценката си за стойността на петрола през 2018 г. Волативността на цените на петрола, напрежението в търговията, геополитическите рискове и рязкото затягане на глобалните финансови условия, според някои анализатори ще са в основата и на очакваното последващо поскъпване.

Анализаторите от някои страни очакват много по-високи цени от постигнатите досега. Доскоро стойности от 70 долара за барел изглеждаха непостижими. Сега обаче петролът е на път към нивото от 80 долара за барел, като очакването е спиране някъде към 88 до 90 долара за барел, смятат част от играчите на пазара. Сред факторите, които ще оказват влияние те посочват и предстоящото решение по сделката за ограничаване на добива на нефт между страните от ОПЕК и извън картела. Достигането до тези цени е свързано основно и промяната на икономическата политика на страните от Персийския басейн.

Междувременно министърът на петрола на Иран Бижан Намдар Зангане заяви в неделя, по време на откриването на Техеран на 23-то Международно изложение за нефт, газ и нефтохимия, че страната не отстоява позиция за високи цени на петрола, а за разумни такива. По думите му причината за неотдавнашният ръст на цените не се дължи на пазарни фактори, а на изкуствено създаденото напрежение. Според агенция Tasnim, която цитира думите на Зангане, цените на петрола не трябва да бъдат причина за постоянни конюнктурни колебания на петролния пазар. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари