Цената на петрола завършва седмицата с ръст

Цената на петрола възобнови увеличението си в хода на търговията в петък и се доближи до най-високото ниво за последните две години. Петролният пазар завършва седмицата  положително, като увеличението за пета поредна седмица може да се окаже и най-високият за тази година, съобщава агенция Блумбърг.

Ръстът се подкрепя и от политическите събития в Саудитска Арабия. Значимостта им се оказа по-голяма от опасенията за увеличението на добива в САЩ според седмичните отчети – до най-високото ниво за последните 30 години.

Цената на януарския фючърс за петрола сорт Brent  на лондонската борса ICE Futures в рамките на търговията успя отново да надхвърли границата от 64 долара – до 64,26 долара за барел, но в ранния следобед остава на ниво от 63, 96 долара за барел.
Стойността на петрола сорт WTI с доставка за декември в рамките на търговията на борсата в Ню Йорк NYMEX се търгуваше на нивото от 57,19 долара за барел и леко се понижи – до 57,10 долара за барел. WTI бележи повишение на практика за пета поредна седмица.

От миналия петък досега петролът сорт Brent поскъпна с 3,2 %, а WTI – с 2,8 %.

Анализаторите очакват, че след политическите сътресения Саудитска Арабия ще заеме по-твърда позиция по отношение на ограничението на добива на петрол. Експертите не се съмняват и в продължаване на споразумението на ОПЕК и страните извън картела за намаляване на добива.
Някои експерти очакват, че в рамките на срещата на ОПЕК не е изключено обсъждане на предложението на Саудитска Арабия освен квотите за добив да бъдат намалени и квотите за експорт. Самото кралство дава в известна степен пример за това.

Саудитска Арабия обяви  намерението си да  намали износа на петрол за клиентите си от декември 2017 г. Решението, както съобщават агенциите е обявено на 9 ноември от страна на енергийното министерство на страната.

Saudi Aramco ще намали експорта на петрол през  декември 2017 г. със 120 хил. барела на ден в сравнение с ноември 2017 г. Общо доставката на въглеводороди в експорта ще бъде намалена с 10 %.

Саудитска Арабия на практика постепенно свива експорта на черно злато. На 10 октомври бе съобщено, че Saudi Aramco  през ноември 2017 г. ще свие доставките за клиентите си с 560 хил. барела на ден. Вносът на петрол от Саудитска Арабия за седмицата, завършваща на 3 ноември 2017 г. е 819 хил. барела на ден.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари