НАЧАЛО » свят

Цената на петрола тръгна нагоре, Русия обсъжда намаляване на добива

Русия и Саудитска Арабия се обявиха против опитите за конюнктурно влияние върху пазара

fb
3E news
fb
21-11-2014 05:15:00
fb

 

Цената на пертола от сорта Brent се повиши над 81 долара за барел за пръв път от 12 ноември, сочат данните от търговията на борсата ICE. Към обяд котировките се повишиха с 2,2% - до 81,05 долара за барел. Припомняме, че от юни цената на петрола сорт Brent се понижи с около 30%.

 

Междувременно стана ясно, че правителството на Русия обсъжда възможността за намаляване на добива на петрол в опит за подкрепа на цените. Според министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от Прайм на този етап обаче не е взето такова решение.

 

„Този въпрос изисква внимателно разработване. Към днешния ден такова решение няма. Ние имаме бюджет, който е силно зависим от средствата от петролния сектор. Ние нямаме такива технологии като Саудитска Арабия, за да можем много бързо да намалим количеството на добива, или бързо да го увеличим. Най-общо може да се каже, че обсъждаме такава възможност, но окончателно решение към днешния ден няма. С правителството обсъждаме целесъобразността на такива методи“, каза той.

 

Министърът обясни, че руските технологии се различават от технологиите в Саудитска Арабия, затова за Русия е трудно бързо да намали или увеличи добива на петрол.

 

„Русия и Саудитска Арабия са против въздействието на геополитически проекти на пазара на петрол, заяви от своя страна министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в рамките на преговорите с министъра на външните рабоги на Саудитска Арабия принц Сауд ал-Фейсал Ал Сауд.

 

„Що се касае до ситуацията на петролния пазар, ние и Саудитска Арабия изхождаме от това, че ценообразуването трябва да е пазарно, подчерта Лавров. Решаваща роля играят търсенето и предложенията. Москва и Ел Рияд са единни в това, че петролният пазар трябва да бъде освободен от опитите за конюнктурно влияние, изхождайки от политически и геополитически съображения.

 

петрол
цени
пазари
Русия
Саудитска Арабия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева