Цената на златото расте заради геополитическото напрежение

Златото стартира в понеделник с ръст в цените, поради геополитическото напрежение , свързано с опасенията за търговска война след коментарите  на президента на САЩ Доналд Тръмп, става ясно от данните от търговията.

Цената на априлския фючърс за златото на борсата в Ню Йорк (Comex) се увеличи с 3,9 долара – до 1327,3 долара за тройунция. Стойността на фючърса за месец май за среброто нарасна с 0,78 % - до 16,59 долара за унция.

В четвъртък Доналд Тръмп съобщи, че САЩ ще въведат входни мита от 25 % за стоманата и 10 % за алуминий. Митата ще действат за продължителен период от време, отбеляза Тръмп. По-късно той заяви, че когато страната губи милиарди долара от търговията с други държави, това оправдава търговската война.

Европейската комисия изрази несъгласие с новите мита. Очаква се, че още в сряда, 7 март ЕК ще вземе решение за ответни мерки.
Изявленията на Тръмп, както отбелязва и агенция Ройтерс предизвикаха опасения от глобална търговска война. Нарастването на геополитическото напрежение и повишава търсенето на по-сигурни активи, към които се отнася и златото.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари