Цената на двата основни сорта петрол спада. WTI се върна под 60 долара, а Brent – под 64 долара за барел

Цените на петрола в петък вечерта ускориха спада си, поради опасенията за ръст на предложенията на горива на пазара, сочат данните от търговията. Петролът сорт WTI спадна под психологическото ниво от 60 долара за барел за пръв път от началото на годината, а Brent се търгува под 64 долара за барел.

Стойността на мартенският фючърс за петрола сорт WTI спадна с 2,11 % - до 59,83 долара за барел. Той се търгуваше на нивото от 59,8 долара за барел в края на декември миналата година. Стойността на априлския фючърс за петрола сорт Brent се понижи с 1,94 % до 63,55 долара за барел.

Влияние върху стойността на „черното злато“ оказват новините за ръст на добива в САЩ и Иран. Министерство на енергетиката на САЩ съобщи в сряда, че добивът на петрол в страната за седмицата, завършваща на 2 февруари е нараснал с 3,3 % до 10,251 млн. барела на ден. Едновременно с това търговските запаси от петрол в САЩ са се увеличили по-малко от очакваното – с 0,5 % до 420,3 млн. барела.

Заместник-министъра на петрола на Иран Амир Хосейн Заманиния в четвъртък каза, че Иран планира да увеличи добива на петрол през следващите четири години със 700 хил. барела на ден – до 4,7 млн. барела на ден.

Играчите на пазара очакват публикуването на данните за динамиката на броя на сондажните платформи в САЩ. Според данните на BHGE за седмицата, завършваща на 2 февруари, броят на сондажните платформи в САЩ се увеличава с шест, или с 0,8 % до 756 броя. Броят на платформите за добив на газ намалява със седем – до 181.







Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари