НАЧАЛО » свят

Цената на газа в Европа е на най-високите си нива за последните 4 г.заради Норвегия

fb
3E news
fb
13-12-2017 08:45:00
fb

Европейските пазар на природен газ не успя да възстанови равновесието си след снеговалежите във Великобритания и аварията на газовия хъб в Австрия, а вниманието на търговците бе привлечено от новините около Норвегия- В резултат, цените в Лондон остават на най-високите нива за последните четири години.

Цените на газа с доставка за деня на британския спотов хъб National Balancing Point (NBP) в следобедните часове на 13 декември спаднаха до 67 пенса за терм (319,5 долара за 1000 куб м). По-рано в хода на търговията газа се повиши до 76, 5 пенса, което е най-високото ниво от началото на 2014 г., а в пика на паниката във вторник цената достигна до 99 пенса за терм.

Във вторник сутринта добивът на газ на платформата Troll A бе спряна, а през нощта в сряда доставката на газ от Troll, най-голямото находище на норвежкия шелф спадна до най-ниското ниво за година, съобщава оператора на находището Statoil. На Troll , според съобщението е регистриран отказ на системата за електроснабдяване и аварийност по отношение на изтичане на газ.

В допълнение към това са намалени доставките и от газовите находища Kvitebjorn и Visund. Ограниченията на доставките на природен газ от Норвегия са равни на 42 % от потреблението за ден във Великобритания, сочат данните на агенция Bloomberg. В сряда понижението е било от порядъка на 141 млн. куб м, в това число на пазара се е отразил и недостига от  107 млн. куб м отт Troll.

Норвежкият оператор на газотранспортната система Gassco AS очаква, че още в четвъртък преноса на газ ще влезе в нормата.
От началото на седмицата спотовите цени на природният газ в Лондон се увеличиха с почти 20 %, като за последен път значително повишение е регистрирано през октомври 2016 г. Цената на газа с доставка за януари в сряда се понижи до 63,20 пенса за терм.

газ
цени на газа
спотов пазар на газ
Норвегия
добив на газ
търговия с природен газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева