НАЧАЛО » свят

Цената на азербайджанския газ за Гърция е невъзможно да се намали

fb
3E news
fb
16-02-2015 03:43:00
fb

Към настоящия момент е невъзможно да се понижи за Гърция цената на азербайджанския газ, който ще се получава в страната по Трансадриатическия газопровод (ТАР). Това заяви в понеделник пред журналисти високопоставен представител на азербайджанската компания SOCAR, цитиран от Trend.

 

По думите му на първо място, подобно понижение на цените не съответства на международната практика. „Ако договорът е сключен за 25 години, то в него е предвидена промяна на цените на газа, в случай на рязка смяна на пазарната ситуация. Но това може да стане само след като започне да постъпва газ. Газ засега не постъпва и съответно да се говори за пломяна на цената няма никакъв смисъл“, каза той.

 

Високопоставеният представител на SOCAR отбеляза зъщо така, че намаляването на цената на закупуваният газ не зависи нито от гръцката страна, нито от Азербайджан.

 

„Ценовата съставляваща в договора беше подписана от гръцката компания и консорциум от всички компании, които водеха преговори по доставките на газ за Гърция. Мехавизмът беше разработен и подписан между гръцката компания и така наречената Преговорна група по експорта. След като договорът беше подписан тази група прекрати съществуването зи, затова вече няма с кой да се водят преговори“, каза той.

 

Говорейки за искането на Гърция за увеличаване на цената за транзит на азербайджански газ през територията й, представителят на SOCAR отбеляза, че този въпрос трябва да се реши на ниво ЕС.

 

По-рано минисърът на околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис заяви, че гръцкото правителство подкрепя изграждането на ТАР, но смята, че страната няма да получи достатъчно изгодни цени от транзита на газ през нейната територия.

 

 

ТАП
Гърция
азербайджански газ
SOCAR
По статията работи:

Маринела Арабаджиева