НАЧАЛО » свят

Храните, водката и осигуровките в Полша поскъпват

fb
3E news
fb
06-01-2014 04:55:00
fb

Цената на млякото, месото, маслото, хляба, брашното, газа, цигарите и алкохола в Полша поскъпват от януари. По-скъпо ще струва обслужването на жилищата. Повишават се таксите и данъците. В много от градовете с 10% скачат и цените  на общинските жилища. Цената на газа се увеличава с 1,5%, а на водата – с 5%. По този начин от джоба на гражданите правителството ще изземе около 700 млн. злоти, пишат местните издания.

Според експертите най-лошото е, че цените нарастват, но не и заплатите.  Средната работна заплата в Полша ще нараства бавно през 2014 г. Увеличението при държавните служители ще е много по-съществено,  отколкото при заетите в частния сектор, допълват експертите.

Повишават се и туристическите такси. Така например в Закопане през тази година ежедневната такса ще се увеличи с 20% - от 1,7 до 2 злоти на ден.

Скача и размерът за социално осигуряване за предприемачите. Досега вноската за пенсионна застраховка е 710,67 злоти, а за здравеопазване – 261,73 злоти, или общо 972,40 злоти. От януари за социална защита ще трябва да се плащат 716,99 злоти, а заедно със здравната вноска – почти 980 злоти на месец.

Цените на хранителните продукти се увеличават с около 7%. Най-високо е поскъпването на млякото и млечните продукти. Очакванията са литър мляко да се увеличи с 5%, хлябът, брашното и месото – с 2-3%.

Водката поскъпва с около 2 злоти за бутилка. Цената на цигарите се увеличава с 1 злота за кутия. Всичко това е свързано с увеличението на цените на акцизите. Правителството обяснява нарастването на цените с това, че такива са изискванията на Европейския съюз.

цени
хранителни продукти
осигуровки
По статията работи:

Маринела Арабаджиева