НАЧАЛО » свят

Холандия, Люксембург и Германия се притесняват от дейността на АЕЦ в Белгия

fb
3E news
fb
25-01-2016 01:25:00
fb

Холандия, Люксембург и Германия са изключително загрижени от състоянието на двете АЕЦ в съседната на тях Белгия. Това е свързано с връщането в експлоатация от страна на Брюксел на проблемните атомни реактори. Белгийското правителство взе курс по пълна прозрачност по отношение на предоставянето на информация и провеждането на инспекции от експертите. Еколозите обаче виждат в това опит за подмяна на информацията и изразяват опасения от катастрофа на атомните централи.

Белгия продължи с 10 години до 2025 г. срокът на експлоатация на три от реакторите достигнали 40-годишен експлоатационен период – два от реакторите са на най-старата ядрена централа в страната – АЕЦ „Дул“ и АЕЦ „Тианж“. Дав от реакторите на тези две централи бяха спрени за повече от 20 месеца след установяване на десетки пукнатини в стените не резервоарите през 2012 г. През миналата есен обаче беше решено тяхната дейност да бъде възобновена, тъй като според експертите тези пукнатини не представляват риск.

В края на декември в хода на пуска на четири от петте реактора имаше цяла поредица от инциденти – от пожар в електрическия разпределителен щит до изтичане на вода в топлообменника и проблеми с генераторите. Въпреки това на 6 януари за пръв път от март 2014 г. всички седем атомни реактора на Белгия бяха в действие. Така на практика бе сложен край на предприетият от предходнотоправителство курс на отказ от атомната енергетика.

Това обаче предизвиква безпокойство сред страните, съседни на Белгия като Холандия, Люксембург и Грмания. Според твърденията на Брюксел, малките аварии са станали в неядрените части на централите и са били свързани с това, че за дълъг период от време енергосистемите не са били действащи.

Според официалната информация, държавният секретар на Люксембург е изразил безпокойство и е останал недоволен от работата на АЕЦ „Тианж“, намираща се на 80 км от люксембургската граница. Властите в Германия също са обезпокоени от работата на АЕЦ „Тианж“, която се намира на 70 км от германската граница и обсъждат възможността за завеждане на иск от името на гр. Аахен. Министърът на околната среда на Холандия е инспектирал АЕЦ „Дул“, която е на 10 км от холандската граница и също не е останал доволен.

 

АЕЦ Дул
АЕЦ Тианж
Белгия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева