Холандия затваря най-голямото газово поле на ЕС, за да ограничи трусовете

By MATHEW CARR AND FRED PALS on 3/29/2018

 

Лондон и Амстердам (Bloomberg) - Петдесет и пет години след началото на добива на природен газ от най-голямата европейска област, Нидерландия е подписала заповедта за спирането на добива.

Добивът в Гронинген ще бъде съкратен с две трети от октомври 2022 г. до края на 2030 г. и ще бъде спрян до 2030 г., за да се гарантира безопасността на хората в провинцията със същото име след земетресения, свързани с добива, заяви икономическият министър Ерик Уайбс/Eric Wiebes. Специфичният вид газ от полето се използва от милиони домакинства и хиляди предприятия в Холандия, Германия, Белгия и Франция

Трусовете продължават да разтърсват северната част на Нидерландия от 2014 г., когато правителството започна да намалява добивът от полето. Последната горна граница е била 21,6 млрд. куб. м годишно, което е равно на почти 5% от общото търсене на газ в Европейския съюз. Nederlandse Aardolie Maatschappij BV, съвместно предприятие на Royal Dutch Shell Plc и ExxonMobil Corp., е оператор на полето и е обвързано с настоящите производствени ограничения.

Този газ също е основен източник на бюджетни приходи, като приходите пез тази година се оценяват на почти 2 милиарда евро (2,5 милиарда долара) през тази година. Миналият месец холандският газоразпределител Gasunie заяви, че са необходими най-малко 14 милиарда кубически метра добив, за да гарантира сигурността на доставките, които достигнат до 27 милиарда в изключително студена година.

"Жалко, че тази опция не беше реализирана преди няколко години", каза Volko de Jong /Волко де Йонг, управляващ партньор на инициативата "Глобални газови мрежи", консултант на газовата индустрия в Гронинген. „ Умно е. Да, това е мъдро нещо да направя”.

До октомври 2022 г. и вероятно година по-рано, добивът на газ ще спадне под 12 милиарда кубически метра годишно и до 7,5 милиарда куб.метра за 12-месечния период от тази дата, благодарение на съоръжението за производство на азот, намаляването на външното търсене и преобразуването на най-големите 53 вътрешни промишлени потребители, обяви Кабинетът в писмо. Повишените покупки на азот и промените в повече компании може да позволят още по-бързо намаляване на добива.

Чуждестранните купувачи на нидерландски газ изграждат такива съоръжения, което потенциално намалява нуждата от гориво от Гронинген. По-ниското предлагане на газ от Нидерландия ще увеличи зависимостта на северозападна Европа от чуждо гориво, повечето от което се пренася по газопроводи от Русия и Норвегия. Това може да доведе и до увеличаване на покупките на товари от втечнен природен газ от страни, включително Катар и САЩ, за да се ограничи по-нататъшното разширяване на двете газови сили.

"През 2018-20 г. очакваме европейският внос на LNG да нарасне по-бързо, отколкото се очакваше, поради ограничения върху добива в гигантското газово поле Гронинген в Холандия", каза John Twomey, ръководител на Европейския газов анализ на Bloomberg New Energy Finance.

 

Преводът е на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регионКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари