НАЧАЛО » свят

Френските регулатори продължават проверката на оборудването на АЕЦ

fb
3E news
fb
06-01-2017 10:24:00
fb

Регулаторните органи на Франция продължават проверката на производството за АЕЦ в заводите от групата AREVA, се казва в статия, публикувана във Financial Times.

Заместник-председателят на агенцията по ядрена безопасност (ASN) на Франция Julien Collet заявява, че смята да „бръкне на дълбоко“ в разследването. В частност в един от случаите става въпрос за фалшифициране на документи, касаещи качеството на изготвеното оборудване.
Освен това през тази година ASN планира да пусне доклад за оборудването, произведено от групата AREVA за строящият се блок №3 с реактор EPR на АЕЦ „Фламанвил“. Докладът може да повлияе върху строителството с блокове ER на британската площадка Hinkley Point, отбелязва изданието.
ASN провежда разследване по два скандала, касаещи френската атомна промишленост.
Първият е  свързан с установяването на дефекти в корпуса на реактора на „Фламанвил – 3“, след което последваха съобщения за възможни аналогични дефекти в парогенераторите и другото тежко оборудване за другите блокове.
Вторият е по появилите де факти за нарушения и дори подправяне (фалшификация) на документи в разстояние на десетилетие в завода Creusot Forge.

По повод разследването по искане на ASN бяха спрени много от френските блокове. Изданието добавя, че 18 блока са били спрени за проверка на концентрацията на въглерод в основното оборудване на първи контур, а още два блока са били спрени поради фалшифициране на заводските данни за оборудването.

От ASN отбелязват, че заготовката за част от оборудването, по което са възникнали въпроси във връзка със съдържанието на въглерод е била изготвена от японската компания Japan Casting and Forging Corporation, която се явява подизпълнител. Японската компания настоява за това, че много внимателно е следвала всички инструкции на френският поръчител.
Към настоящия момент има разрешение всички спрени блокове да се върнат към работа. И регулаторите и компанията EDF заявяват, че причина за безпокойство по повод безопасността няма. Въпреки това регулаторните органи смятат да се задълбочат в няколко от случаите, да г проучат по-детайлно, преди да излязат с окончателно становище за състоянието на оборудването на френските АЕЦ.
„Ние сме длъжни да се убедим в това, че проблемът по отношение на високото съдържание на въглерод е отстранен за всички видове оборудване, а не само за парогенератори. Има и друго оборудване, което би могло да бъде засегнато от даденият проблем... и ние искаме да „бръкнем по надълбоко“, казва  Julien Collet.

Ситуацията във френския атомен сектор се наблюдава внимателно в чужбина. Така например комисията за ядрено регулиране на САЩ – NRC е обезпокоена от факта за фалшификация на документи от Creusot Forge, тъй като заводът е доставял оборудване и за американските централи.
Трудността по отношение на разследването на фактите за фалшификация на документи е съпроводено от това, че подобна практика в завода е започнала още през 1972 г., а възможно е по-рано, тъй като според мнението на ASN първите нарушения в завода са били направени още през 1965 г.

Изданието дава и пример с фалшификация. Работниците от завода в някои от случаите са закръгляли резултатите от химическия контрол (за състава и съдържанието на примеси). Благодарение на това закръгляване резултатите са отговаряли на нормата, на заданията за спецификации, но без тази математическа операция – ни биха могли да отговарят на изискванията.
Проверката на документацията в завода ще продължи до края на 2017 г. Най-общо предстои проверка на около 6 хил. документа – по височина те достигат 2,4 метра. Самите документи се отнасят към 1965 г.


Добър знак е това, че в нито един от документите след 2013 г. не е са установени нарушения, както и фалшификации. Но засега все още не са проверени всички документи и регулаторните органи не изключват, че може да се установят нарушение и в последващата проверка.
Друг положителен резултат е, че допуснатите нарушения не са се отразили на безопасността на атомните енергоблокове. Тоест става въпрос за проблем с културата на производство, а не с безопасността на АЕЦ.

По чуждия печат

АЕЦ
Франция
ASN
фпетски регулаторни органи
АЕЦ Фламанвил
AREVA
По статията работи:

Маринела Арабаджиева