Френската Total купи Maersk Oil

Френският нефтогазов гигант Total купи от датската A.P. Moller-Maersk A/S нефтогазовото й подразделение Maersk Oil & Gas A/S (Maersk Oil за сумата от 7,45 млрд. долара, се казва в съобщение на датската компания.

„Всички официални разрешения от регулаторите са получени и продажбата бе приключена днес“, съобщават от Moller-Maersk.
В резултат на сделката, започнала през август миналата година, Moller-Maersk е получила 97,5 млн. нови акции от Total на обща стойност от 4,95 млрд. долара, което като сума съставлява 3,75% от увеличения уставен капитал на френската компания. Освен това Total поема дълга на Maersk Oil в размер от 2,5 млрд. долара. Както се казва в съобщението на   Moller-Maersk, Total ще изплати сумата по дълга в най-скоро време.

Покупката на Maersk Oil ще даде възможност на Total  да увеличи запасите си с около 1 млрд. барела нефтен еквивалент, над 80 % от които са разположени в района на Северно море. Добивът на петрол на Total ще се увеличи до 160 хил. барела нефтен еквивалент на ден през 2018 г. Според прогнозата, към началото на 2020-те години компанията ще увеличи обемът си на добив до над 200 хил. барела на ден.

„Придобиването на Maersk Oil ще даде възможност на групата компании Total да затвърди позициите си в САЩ и Норвегия, а също така да започне добив от находища в Дания, което ще направи Total вторият по големина оператор в Северно море“, съобщава от своя страна френската компания.
Френската компания Total е една от най-големите нефтогазови компании в Европа. Датската компанията Maersk работи в 130 държави и е собственост на един от световните контейнерни превозвачи Maersk Line.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари