Френската EDF смята да намали стойността на бъдещите EPR с 30 %

Контролираната от френската държава компания EDF цели да намали с 30% стойността на бъдещите си проекти с реактор EPR. Това ще стане на базата на уроците, научени от закъснялото изграждане на АЕЦ „Фламанвил“ 3 в Северна Франция и АЕЦ „Олкилуото“ 3 в Западна Финландия. Това заяви Жан-Пиер Уест, директор оптимизация и изпълнение на инженерни дейности в EDF. Уест каза на конференция в Брюксел, че намаляването може да бъде постигнато чрез избягване на редица непредвидени разходи, възникнали при изграждането на двата енергоблока, съобщава nucnet.org.

Строителството на АЕЦ „Фламанвил“ 3 започна през 2007 г., а на АЕЦ „Олкилуото“ 3 - през 2005 г. И двата енергоблока се очаква да бъдат включени в мрежата през 2019 г. Уест заяви, че крайната стойност на АЕЦ „Фламанвил“ 3 се оценява на 10,5 милиарда евро (в сравнение с първоначално предвидените 6,5 милиарда евро). Той добави, че стандартизацията на дизайна, конструкцията, безопасността и процеса на лицензиране са от съществено значение за стойността на един проект. По-добро управление на проекта и повече дигитализация са някои от пътищата, по които трябва да върви EDF.

Запитан за стойността на британския проект за АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“ с реактори EPR, Уест отговори, че проектът се оценява на 21,8 милиарда евро.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари