Френската компания Total купи първата си партида LNG от проекта „Ямал СПГ“

Френската компания Total, акционер в проекта „Ямал СПГ“ е закупила първата си (поредната по проекта) партида втечнен природен газ по проекта, съобщава Интерфакс.

По думите на представителя на компанията, партидата е натоварена в четвъртък на пристанището Сабета на танкера Boris Vilkitsky и продадена при условията на DES. Танкерът ще се отправи към френското пристанище Дюнкерк.

Това е втората партида от втечнен природен газ (LNG) от началото на 2018 г. До края на 2017 г. са експортирани три товара.

„Ямал СПГ“ пусна първата линия на завода в началото на декември. До началото на доставките на LNG по дългосрочни договори, които ще започнат да се осъществяват през второто тримесечие, компанията ще продава газа по спотови договори, при условията на DES, доставяйки товарите на танкери. Засега танкерите ще се отправят по западно направление по Северния морски път и ще разтоварват газа на европейските пристанища.„Ямал СПГ“ е продавал партиди по 73 хил. тона. Предвид цената на борсите NBP и TTF всеки танкер може да носи печалба от порядъка на 20 млн. евро.
Както бе съобщено първата партида по този проект закупи швейцарският търговец на „Новатек“ Novatek Gas&Power (NGP) като го продаде на малайзийската Petronas. Танкерът разтовари LNG на терминала във Великобритания  Isle of Grain, но газа не постъпи в газотранспортната система на страната.

Другият акционер по проекта „Ямал СПГ“ - CNPC купи втората партида, която бе разтоварена в пристанището на Ротердам Gatе.

Купувачите на третата и четвъртата партида не се съобщават. Третата партида бе разтоварена на френското пристанище Montoir de Bretagne, а четвъртата се планира за разтоварване в пристанището на Великобритания Milford Haven.

Така от момента на пускането на „Ямал СПГ“ са експортирани 370 хил. тона втечнен природен газ. LNG-пазарът предполага по-голяма гъвкавост, като различните партиди могат да се препродават и пренасочват към различни пазари в зависимост от конюнктурата.

„Ямал СПГ“ строи на основата на Южно-Тамбейското находище завод за втечнен природен газ с три линии, всяка с по 5,5 млн. тона годишно. В края на 2017 г. бе пусната първата линияКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари