НАЧАЛО » свят

Франция смята да затвори най-старата си АЕЦ през 2020 г.

fb
3E news
fb
10-04-2017 08:43:00
fb

Правителството на Франция определи условията за затваряне на атомната електроцентрала (АЕЦ „Фесенхайм“.)
Най-старата френска АЕЦ ще бъде закрита с въвеждането в експлоатация на нов енергиен блок на АЕЦ „Фламанвил“, което се очаква да се случи не по-рано от 2019 г. В документа на правителството срокът за работа на АЕЦ „Фесенхайм“ е ограничен до 11 април 2020 г.
Съветът на директорите на френския енергиен концерн EDF взе по-рано решение за това, че заявката за спиране на „Фесенхайм“ може да бъде подадена шест месеца преди пускането в експлоатация на новия реактор на „Фламанвил“.

Германия се отнесе критично към решението на концерна EDF, наричайки го „голямо разочарование“ и призова Париж да подаде заявка за затварянето на АЕЦ „Фесенхайм“ колкото се може по-бързо.

В рамите на предизборната си кампания президентът на Франция, Франсоа Оланд обеща спиране на работата на АЕЦ „Фесенхайм“ до края на 2016 г. Реакторът на Фламанвил би трябвало да бъде пуснат, според първоначалните планове през 2012 г. При строителството му обаче възникваха все нови и нови усложнения, поради което още не е въведен в експлоатация.

Решението за прекратяване на дейността на АЕЦ ще е в подкрепа на преформатирането на енергетиката, коментира министърът на екологията, устойчивото развитие и енергетиката Сеголен Роаял. По думите й това решение може да бъде отменено от бъдещо правителство чрез иницииране на съответен закон

АЕЦ „Фесенхайм“ бе пусната в експлоатация през 1977 г. и е разположена на 100 км от Страсбург и на 25 км от немския Фрайбург, както и на 40 км от швейцарския град Базел в зона със сеизмичен разлом. Защитниците на околната среда от трите страни от дълго време искат затварянето на АЕЦ „Фесенхайм“, която се експлоатира вече 40 г.

АЕЦ
АЕЦ Фесенхайм
АЕЦ Фламанвил
Франция
По статията работи:

Маринела Арабаджиева