НАЧАЛО » свят

Франция направи поредна стъпка към подготовката за пуск на първия в страната блок с реактор EPR-1600

fb
3E news
fb
15-10-2018 01:14:00
fb

Агенцията за ядрена безопасност на Франция  Autorité de Sûrete Nucléaire (ASN) обяви, че е издала разрешение за въвеждане в експлоатация и използване на корпуса на ректор 3 на блока на АЕЦ Фламанвил“.

Това е първият и единствен във Франция строящ се реактор от типа на поколение 3+ , тип EPR. Засега в света съществува само един действащ енергиен блок с реактор EPR – първият блок на АЕЦ „Тайшан“ в Китай, пуснат през април 2018 г. и включен към мрежата през юни 2018 г.

Издаденото разрешение от ASN e основана на окончателните заключения от резултатите от инспекцията, издадени през октомври 2017 г., за това, че механичните свойства на капака и дъното на корпуса на реактора отговарят на установените стандарти и следователно са подходящи за експлоатация“, цитира документа atomic-energy.ru. Основание за тази инспекция стана обстоятелството, че през 2015 г. разработчикът на реактора EPR компанията на AREVA –(сега Orano) откри аномалии в състоянието на метала в горната и долната част на реактора. След това инженерната група на AREVA направи изпитания на якостта на стоманата в корпуса на реактора, за да потвърди издръжливостта (якостта) на стоманата при всички възможни ситуации, включително аварийни. Съответните изводи бяха направени от ASN през декември 2016 г.

В периода от 3 до 21 септември 2018 г. ASN проведе обществено изслушване по този въпрос, в хода на което са или получени над 500 отзива. В резултат на 9 октомври 2018 г. ASN издаде „условно“ разрешение за експлоатация на корпуса на реактора при условие за провеждане на допълнителни изпитания за стареенето на метала и замяна на капака на реактора след 2024 г.

Освен трети блок на АЕЦ „Фламанвил“ , в света има още два строящи се блока EPR – втори блок на АЕЦ „Тайшан“ в Китай и трети блок на АЕЦ

„Олкилуото“ във Финландия. При всички случаи сроковете на въвеждането в експлоатация на тези блокове се отлага. Въпрос за строителството на EPR реактори се обсъжда също така във Великобритания и Индия.

Сега на АЕЦ „Фламанвил“ се експлоатират първи и втори енергийни блокове с реактори тип Р4 с мощност по 1300 МВт, пуснати през 1985 и 1986 г.

АЕЦ
АЕЦ Фламанвил
реактор EPR-1600
Франция
Autorité de Sûrete Nucléaire (ASN)
Агенция за ядрена безопасност на Франция
По статията работи:

Маринела Арабаджиева