НАЧАЛО » свят

Франция и Великобритания се обявиха за съвместна поддръжка на ядрената енергетика

fb
3E news
fb
04-02-2014 10:28:00
fb

Правителствата на Франция и Великобритания ще отстояват заедно проектът за АЕЦ „Хинкли Пойнт С” в хода на разследавнето на Европейската косия, съобщават в комюнике двете държави. Съвместното заявление за формата на поддръжка на ядрената енергетика от тяхна страна беше направено след срещата на високо ниво в Оксфордшир с участието на премиера на Великобритания Дейвид Камерън, президента на Франция Франсоа Оланд и министри от правителствата на двете държави.

В съобщение на Държавния департамент по въпросите на енерегтиката и промяната на климата на Великобритания (DECC) се казва, че двустранното комюнике признава „решаващата роля” на ядрения сектор в създаването на „рентабилна нискоемисионна енергетика”.

Страните заявяват за намерението си за „конструктивно сътредничество” с Европейската комисия по въпроса за потвърждаване на съответствието на инвестиционното споразумение за АЕЦ „Хинкли-Пойнт С” с европейскити изисквания за държавна поддръжка. Освен това Франция и Великобритания ще работят заедно за създаване „на максимален брой възможности „ за привличане в качеството на доставчици м ядрено енергийните проекти на малки и средни предприятия, да съдействат за подготовка на квалифицирани кадри „чрез финансиране на съвместни обучаващи програми” и да усъвършенстват навиците за противоаварийно планиране и физическа защита в ядрената енергетика.

По-рано ЕК съобщи, че ще започне официално разследване на предметът на съответствие на условията за инвестиционното споразумение за АЕЦ „Хинкли-Пойнт С” с изискванията на ЕС за държавна поддръжка. На 18 декември ЕК обяви, че започва официалното разследавне. Европейските регулиращи орани трябва да проверят доколко правомерни са търговските условия за инвестиционен договор между правителството на Великобритания и групата EDF за гарантиране на цената на електроенрегията от бъдещата централа.

АЕЦ
Франция
Великобритания
ядрена енргетика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева