НАЧАЛО » свят

Франция е получила разрешение за държавна подкрепа за създаване на морски вятърни електроцентрали

fb
3E news
fb
26-02-2019 09:45:00
fb

Европейската комисия в съответствие с антимонополното законодателство на ЕС е разрешила на Франция да окаже държавна подкрепа за изграждане на четири плаващи демонстрационни вятърни парка.

 

Проектите ще подпомагат развитието на възобновяемата енергетика, тъй като „съответстват на правилата на ЕС в областта на държавната помощ за бизнеса“ и „ще дадат своя принос за постигането на енергийните и климатични цели на ЕС без да изкривят извънредно конкуренцията на единния пазар“, става ясно от съобщение на Европейската комисия.

Един от проектите на демонстрационен вятърен парк ще бъде разположен в Атлантическия океан, а станалите три – в Средиземно море. Всяка от електроентралите ще е с три до четири турбини с обща мощност от 24 МВт. Турбините ще бъдет изградени в морето върху платформи, свързани помежду си, а също и с контенента с подводен кабел.

 

Целта на държавната подкрепа е тестването на различни технологични решения с дългосрочната задача за проверка на тези технологии, преди използването им в по-широк план“, се казва в съобщението. Комисията е установила, че френските проекти ще подпомогнат развитието на нов тип морски вятърни електроцентрали, както и на нови технологии във възобновяемата енергетика. До 2020 г. целта на Франция е за постигане на дял на ВЕИ в крайното енергопотребление от 23 %.

вятърни електроцентрали
Франция
ВЕИ
ЕК
държавна помощ за ВЕИ във Франция
По статията работи:

Маринела Арабаджиева