НАЧАЛО » свят

"Форд Фокус" е най-продаваният автомобил за 2013г.

fb
3E news
fb
05-01-2014 04:21:00
fb

След тежка битка с “Тойота Корола", "Форд Фокус" отново е на първото място сред най-търсените модели за 2013 г., сочат данните на LMC Automotive. Пикапите и SUV моделите отново са най-популярните коли сред американците, благодарение на по-ниските цени на горивата и подобряващото се състояние на икономиката. Извън САЩ хората предпочитат по-малките и икономични автомобили като “Фокус”, пише списание “Форбс”.

 

Именно благодарение на търсенето в Китай и други азиатски пазари, “Фокус” завърши 2013 г. като най-продаваната кола в света. Това е втората поредна година, в която автомобилът оглавява класацията, като през 2012 г. компактният автомобил отново измести Корола.

 

Малката кола далеч не е най-продаваната от рода си в САЩ, като данните сочат, че до ноември тя се нарежда на пето място в сегмента. Лидерът там е на Хонда- моделът “Сивик”, но той дори не присъства в топ 10 в света.

 

Малките автомобили са доминиращи в класацията на най-продаваните коли в световен мащаб през тази година, като между тях попадат Volkswagen Jetta (продаван още като Vento или Bora на някои пазари), Hyundai Elantra и Chevy Cruze. Най-продаваният автомобил в САЩ Toyota Camry е единственият автомобил със средни размери, който попада в челната десетка. Само един SUV модел попада сред десетте най-продавани в света през годината и това Honda CR-V.

 

Вижте кои са десетте най-продавани коли в света през изминалата година:

10. "Фолксваген Поло"
Десетата позиция е за "Фолксваген Поло" , от който са продадени около 650 000 броя, при това без да присъства на пазара в САЩ. “Поло” е много популярен автомобил в Европа,
Южна Америка и Азия, съобщават от LMC Automotive.

9. "Хонда CR-V"

CR-V е единственият SUV модел, който попада в челната десетка. Хонда остава девета с почти 700 000 продажби, като 40% от тях реализирани в САЩ.

 

8. "Форд Фиестa"

Миниавтомобилът на Форд има умерен успех в САЩ, но е популярен в много други страни. Той бе продаден малко над 700 000 пъти през миналата година


7. “Фолксваген Голф"

Седмата серия на “Голф” все още не се продава в Китай и САЩ, но останалата част от света го обожава. Той е бил предпочетен от 720 000 купувачи, а следващата година ще започне да се предлага и в САЩ.

 

6. "Тойота Камри"

"Камри" е единственият автомобил със средни размери в челната десетка и благодарение на добрите си продажби в САЩ (над 400 000) е на шеста позиция. Световните продажби на модела достигат 720 000.

5. "Шевролет Круз"

Продажбите на “Круз” в Китай започнаха през 2009 г., като това е първият истински глобален автомобил на марката. Световните продажби на модела стигнаха 725 000 бройки.

 

 

4."Хюндай Елантра”

 Корейците Хюндай станаха сериозен играч на световния пазар благодарение на модели като спортния Elantra или Avante, както се продава на корейския пазар). Моделът е продаден в над 850 000 екземпляра през миналата година.

 

3. “Фолксваген Джета"

Седановият модел “Джета” или “Vento” или “Bora in”, както се нарича на някои пазари, е оборудван с различни двигатели, включително хибридни. Най-вече заради голямото търсене в Китай, той е продаден в 905 869 броя и е на трето място в класацията.

 

2. “Тойота Корола”

Corolla изгуби титлата на най-продавания автомобил в света през 2012 г и тази година отново остана на второ място, въпреки направените над 1 милион продажби.

 

1. “Форд Фокус”

Фокус е най-продаваният модел кола в световен мащаб, сочат данните на LMC Automotive. Той отново изпревари Корола с продажби от 1.1 млн. Бройки. Интересно е, че 80% от всичките му продажби са извън САЩ.

автомобили
транспорт
технологии
световен пазар
форд фокус
По статията работи: