„Форатом“: Европа има нужда от атомна енергия

Енергетика / Свят
3E news
520
article picture alt description

„Важно е да се гарантира, че атомната енергия се разглежда на равна основа с другите нисковъглеродни енергийни източници от политиците в ЕС“, заяви новият президент на индустриалната група „Форатом” Еса Хювяринен.

В интервю за испанския форум на ядрената индустрия – Foronuclear, той коментира, че приемането на атомната енергия от Европейската комисия в дългосрочната стратегия на съюза до 2050 г. е важен знак. От гледна точка на атомната индустрия обаче, въпросът е как това приемане ще бъде превърнато в конкретика, например в Зелената сделка или в регулациите по таксономията за финансова устойчивост, пише специализираното онлайн издание world-nuclear-news.org

Ключовите климатични цели на ЕС до 2030 г. са най-малко 40% намаление на парниковите газове (в сравнение с 1990 г.), поне 32% дял на възобновяемата енергия и най-малко 32,5% подобряване на енергийната ефективност.

Според Хювяринен, очакването страните членки да намалят емисиите от парникови газове, като същевременно се възпрепятства инвестирането в специфични нисковъглеродни технологии като атомната, ще бъде контра продуктивно.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща