Форатом разкритикува плана за възстановяване на ЕК заради пренебрегването на атомната енергия

Енергетика / Свят
3E news
1088
article picture alt description

Планът на Европейската комисия за възстановяване след пандемията от коронавирус, представен преди дни под името „Следващо поколение ЕС“, бе разкритикуван от европейската търговска асоциация за ядрената индустрия – „Форатом“. Асоциацията „изразява съжаление“, че Европейската комисия е пренебрегнала нуждата от атомна енергия като чист, достъпен и европейски източник на енергия.

Според „Форатом“ тези три елемента са от съществено значение за ЕС, ако иска да декарбонизира икономиката си, да създаде работни места и да осигури на гражданите си, болниците и бизнеса достъп до необходимата им енергия.

Планът за възстановяване на ЕС трябва „да се фокусира върху решения, които ще помогнат на Европа да излезе от кризата“, казват от асоциацията. „Форатом“ отбелязва, че през април ЕК е заявила, че инвестирането в чисти технологии ще помогне за постигане на растеж и работни места, и е признала нуждата от производство на важни стоки в Европа, инвестиране в стратегически вериги и намаляване на зависимостта от трети страни.

„Атомната енергия отговаря на тези критерия – тя е европейска технология с европейска верига на доставките и е способна да осигури на Европа необходимата нисковъглеродна енергия. Освен това атомът играе ключова роля в медицинската диагностика и лечение“, заявяват от „Форатом“.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща