Фондовите индекси на Азиатско-Тихоокеанския регион в петък спадат

Фондовите индекси на Азиатско-Тихоокеанския регион в петък спадат рязко след влизането на американския пазар на акции във фазата на корекция.
Японският Nikkei 225 в хода на търговията губи 2,9 %, хонконгският Hang Send – 3,7 %, китайският Shanghai Composite - 4,9%, южнокорейският KOSPI - 1,7%, австралийският S&P/ASX 200 - 0,9%.

Японският фондов индикатор загуби тази седмица от порядъка на 9 %, което е най-лошата динамика от февруари 2016 г.
„Пазарите се опитват да се ориентират съобразявайки се с перспективите за по-бързо нарастване на лихвите на фона на сигналите за засилване на инфлацията“ цитира MarketWatch управляващият на OM Financial.

Мненията на експертите за спада на фондовите пазари се разминава. Някои смятат това за закъсняла корекция след твърде бърз ръст, а други – за старт на устойчиво понижение.

Анализаторите от  Deutsche Bank очакват, че „пазарната турбулентност“ през тази година ще продължи, като пазарните корекции и високата волативност ще станат норма в очакване на повишението на лихвите и доходността на държавните книжа.
Според главният икономист на финансовата институция обаче „ръстът на волативност не трябва да подрива икономическия подем и съществено да отслаби рисковите активи“.

Котировката на акциите на японските  производители на автомобили и електроника, според данните са лидери по спад в петък. Спад за шеста поредна сесия има и при петролните компании.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари