Финансовият регулатор на ЕС официално предупреждава европейските граждани да внимават с покупката на криптовалута

Финансовият регулатор на ЕС разпространи в понеделник информация, с която предупреждава европейските граждани за необмисленост по отношение на решенията за покупка на криптовалута, като посочва липсата на каквито и да са законодателни механизми за защита от свързаните с тази дейност рискове.

Европейската централна банка (ЕЦБ) отбелязва, че банките в ЕК не проявяват коя знае какъв интерес към криптовалутите.
„Европейските контролни органи са обезпокоени от това, че все по-голям брой потребители купуват виртуална валута, без да са запознати за свързаните с това рискове. Виртуалните валути, такива, като биткойна са подложени на значителна волативност и демонстрират ясни признаци за ценови балон. Потребителите, които ги купуват трябва да знаят, че съществува голям риск от това да загубят големи суми или дори всичките с ивложени пари“, се казва в публикуваното в понеделник предупреждение на Европейският орган за ценни книжа и пазари. (ESMA).
ESMA е независим регулатор за финансовият пазар на ЕС и отговаря за осигуряване на стабилност на финансовата система.

Освен това в съобщението на ведомството се казва, че борсите за криптовалута „не са обект на регулиране от законодателството на ЕС, което означава, че потребителите, купуващи виртуална валута не получават никаква защита свързана с регулирането на финансовите услуги“.
Преди ден шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард коментира, че е време финансовите органи да помислят за регулиране на пазара на криптовалути. Темата обаче остава противоречива. По неофициална информация криптовалутата и регулирането на пазара може да влязат сред основните теми на следващата среща на G20. По отношение на Европа на този етап има данни, че има вероятност Германия и Франция да излязат с предложения за регулиране, но интересът на банките засега остава встрани.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари