НАЧАЛО » свят

Чехия да не бърза с влизане в еврозоната призова финансовият министър Бабиш

fb
3E news
fb
28-04-2015 10:47:00
fb

Министърът на финансите на Чехия Андрей Бабиш се обяви против прибързано присъединяване на Чехия към еврозоната, заявявайки за необходимостта от претегляне на всички „за“ и „против“ и оценка на последствията от гръцката криза. В свое интервю, цитирано от Financial Times (FT), Бабиш посочва аргументи против влизане в еврозоната, заявявайки, че „това няма да се случи при настоящото правителство на Чехия“.
„Аз не подкрепям преминаването към еврото. Сега не е време за такова решение. Ние може да обсъждаме позитивните и негативни моменти, но план за преминаване към еврото няма да бъде разработен при това правителство. Президентът и премиерът  на Чехия искат да се присъединим към еврото, но аз смятам, че не сме длъжни  да бързаме. Сега около еврото има много въпроси. Какво ще се случи с еврозоната, когато Гърция претърпи крах? Гърция няма пари, всички знаят за това. Въпросът се заключава в това, кога ще се случи дефолт и по отношение на кои задължения. Дали това ще са ангажименти към МВФ, ЕЦБ, гражданите на Гърция или други банки?

Има и други моменти. Ние ще платим скъпо за присъединяването към еврото. Нашата национална банка ще загуби своята независимост.  Освен това достатъчно сериозен проблем представлява дилемата с лихвите. За обикновените хора, един добър обменен курс е 22 чешки крони за евро. А за износителите благоприятният курс вече е значително по-висок – на ниво от 27 чешки крони за евро.

В интервюто Бабиш заявява също така, че Чехия не планира да внася каквито и да е средства за подкрепа на така нареченият „план Юнкер“, разработен от Европейската комисия за привличане на инвестиции за различни инфраструктурни проекти в Европа. Министърът на финансите на Чехия отбелязва: „За Чехия това е безсмислено. Ние нямаме сериозни проблеми в икономиката. Ние имаме пари, но сме парализирани от бюрокрацията“.

Финансовият министър на Чехия е един от най-сериозните играчи на политическата сцена в Чехия. Той притежава второто по големина състояние в Чехия. Собственик е на една от най-големите медийни групи в страната  Mafra Media Group, както и на четвъртата по големина земеделска компания – Agrofert.

Чехия
еврозона
валутни курсове
лихвени проценти
По статията работи:

Маринела Арабаджиева