Февруарските студове вдигат цените на газа за Европа?

Февруарските студове ще вдигнат цените на газа за Европа и ще доведат експорта на газ от „Газпром“ до повишение, след застоя през януари.

Според изчисления на "Интерфакс", на база на основните оперативни данни на европейските газотранспортни оператори и „Газпром“,  през февруари 2018 г. компанията може да експортира за чужбина около 16,7 млрд. куб м газ, което е поне с 2 % повече от февруари 2017 г. (16,31 млрд. куб м).
Според данните за февруари 2018 г. експортът може да се окаже най-добрият резултат за всички доставки през февруари за „Газпром“.

През януари експортът на газ е спаднал с 9,9 % - до 17, 2 млрд. куб м, след значителният ръст до нов рекорд (194,4 млрд. куб м) за цялата 2017 г. Мекото време през януари. Януарската картина бе нарушена от мекото време и нарастването след цените на петрола на стойностите по дългосрочните договори на „Газпром“. През следващите два месеца износът на „Газпром“ ще намалява (с около 4 % - до 33,9 млрд. куб м).
В Европа сега е доста студено. В Берлин за февруари, предвид прогнозата, дневният температура е с 1,5 градуса по-ниска от година по-рано. За втората половина от месеца очакването е за разлика от пет градуса.

Цените също реагираха на студовете: на британската борса NBP газа към края на седмицата се договорира на цени от 282 долара за 1000 куб м. На холандската TTF цената на синьото гориво струва 270 долара за 1000 куб м. Година по-рано, през февруари спотовите цени в Европа са се колебаели между 200 долара.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Лаик
    Бъдете коректни, защото заглавието е подвеждащо! Цената на природния газ се определя от тази на нефта. Февруарските студове, доколкото ги има, ще вдигнат консумацията на газ, а не неговата цена.
    Напиши отговор