НАЧАЛО » свят

Фатих Бирол: Цената 45 долара за барел петрол е временен феномен

fb
3E news
fb
21-01-2015 07:33:00
fb

Цената от 45 долара за барел е временен феномен, заяви главният икономист на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол в рамките на прякото предаване на форума в Давос Davos Live.

 

През втората половита на тази година ние ще станем свидетели на намалото на нарастване на цените на петрола и затова аз смятам, че цената от 45 долара за барел е временен феномен“, каза експертът. Той добави, че по последни данни на МАЕ, инвестиците в петрол през 2015 г. ще се понижат със 100 млрд. долара или с 15% в годишно изражение.

 

Днес цените на петрола цената на мартенскитя фючърси на петрола сорт Brent се увеличиха с 0,97% до 48,46 долара за барел. Цената на мартенските фючърси на лекият петрол WTI се повиши с 0,38% до 46,65 долара за барел. Експертите обаче са в очакване на нов спад на котировките. Според тях нарастването от последните дни няма да е продължително, зради излишъкът на гориво на пазара.

 

Пазарът ще се консолидира между 45 и 50 долара за барел и в определен момент пада надолу“, коментира пред Ройтерс брокерът от Jefferies в Лондон Кристофър Белвю.

 

Виждаме малко възможности за предотвратяване на нарастването на резервите от петрол през първата половина на 2015 г. и затова очакваме ниски цени (н петрола)“, отбелязват анализаторите от BNP Paribas в подготвен от тях доклад.

МАЕ
Фатих Бирол
петрол
цени
пазари
По статията работи:

Маринела Арабаджиева