НАЧАЛО » свят

Фатих Бирол: Ниските цени на петрола ще доведат до безпрецедентно свиване на инвестициите

fb
3E news
fb
19-12-2015 01:48:00
fb

Директорът на Международната енергийна агенция (МАЕ) Фатих Бирол заяви, че запазването на ниските цени на петрола ще доведе до безпрецедентно свиване на инвестициите в сектора. Освен това нарастват рисковете за стабилни предложения на световните пазари в бъдеще.

В интервю пред CNBC изпълнителният директор на МАЕ отбеляза, че очаква рекорден спад на инвестициите. Свиването на капиталовите разходи в петролния сектор ще продължи и през 2016 г., смята още Фатих Бирол.

„Наблюдавайки текущите цени на петрола, които остават на ниското ниво от 40 долара за барел, не мога да не отбележа дългосрочните последствия от подобни ценови показатели. Става въпрос за намаляване на инвестициите. Ние очакваме, че през 2015 г. общо инвестициите в петролния сектор ще се понижат с над 20%. Според нашите прогнози, през 2016 г. инвестициите в петролния сектор отново ще се понижат. За последните 30 години ние нито веднъж не сме наблюдавали свиване в сектора на петрола две поредни години. Намаляването на инвестициите ще повлече след себе си свиване на количеството на предложения на петрол на световния пазар. Ние смятаме, че намаляването на предложенията на петрол, заради цените, ще доведе през следващата година до намаляване на количеството на добив. Изменението на показателите ще е различно за всяка страна. В частност за Северна Америка очакваме намаляване на нивото на добив през 2016 г. с около 500 хил.барела дневно.

Друго следствие от ниските цени ще е свързано с намаляване на привлекателността на инвестициите в алтернативна енергетика. При запазване на ниската цена на петрола, газа и въглищата, правителствата на много страни може да се подадат на изкушението да намалят подкрепата си за алтернативната енергетика. Това ще постави под заплаха изпълнението на вече одобреното в Париж споразумение за климата.

И накрая, запазването на ниските цени на петрола стеснява броя на страните, в които стойността на добива на петрол ще е без загуби. При такъв сценарий, предложенията за петрол на световните пазари ще зависи все повече от страните от Близкия Изток. Предвид текущата политическа ситуация в Близкоизточния регион, това не са най-добрите новини, от гледна точка на стабилността на петролните предложения.

Предвид тези фактори, а също така и като се вземе под внимание, че ниските цени сами по себе си са стимул за увеличение на търсенето, аз смятам, че може да се сблъскаме с определени изненади през следващите няколко години, когато пазарът ще преминава към по-балансирано положение и преди всичко с по-високи цени, отколкото очакваме днес“, заяви Фатих Бирол.

петрол
цени
МАЕ
Фатих Бирол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева